Skip to main content

Zákányszék

Zákányszék ma is erősen vidéki jellegű település, az itt élők döntően mezőgazdasággal, ezen belül növénytermesztéssel – zöldség és gyümölcstermesztéssel –, és kisebb arányban állattenyésztéssel foglalkoznak.A község infrastruktúrális ellátottsága kényelmes, korszerű életfeltételeket biztosít a településen élőknek, ugyanúgy a vendégségbe érkezőknek, vagy a végleg itt letelepedni szándékozóknak is.

. .

Településünk a természetföldrajzi tájbeosztás szerint a Dél-Alföldön a Kiskunsági-homokvidékhez, a Dorozsma-Majsai-homokhát kistájhoz tartozik.

A falu kulturális, hagyományörző élete igen aktív: a helybeliek hozták létre 1964-ben a Zákányszéki Parasztkórust, 1975-ben a Nefelejcs Citerazenekart, mindkettő országos minősítésen Arany Páva díjat kapott. A település, sőt az ország határain túl is ismert Zabosfa Néptáncegyüttes 1988-ban alakult.

A hagyományápoló rendezvényeink közül a Tavaszcsalogató (április végén), nagybúcsú (Szentháromság vasárnapja), az Aratóünnep (július első vasárnapja), a kisbúcsú (Nagyboldogasszony napja), a Falunap (augusztus harmadik vasárnapja), a Böllérnap (novemberi hétvégén), az adventi gyertyagyújtás emelkedik ki.

Büszkék vagyunk épített és természeti értékeinkre, kiemelve a szegedi táj népi építészetének jellegzetességeit képviselő, néhol még ma is fellelhető, napsugaras homlokzatú öreg házakat és a Szentháromság plébániatemplomot.

Településünk a vármegye legtöbb növényritkasággal megáldott területei közé tartozik. Az Ezerarcú Sömlyék számos ritka növényfaj (mocsári kardvirág, imola, buglyos szegfű, szürkés ördögszem, stb) természetes élőhelye, minden évszakban elkápráztatja a homokhátak között barangolót.

Az országos Kék-Túra részeként az Alföldi Kék-Túra Csongrád-Csanád vármegyei útvonala érinti Zákányszéket és tovább halad a fehértói madárles, illetve az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark felé.

Nemcsak a túrázók, a vadászok is szívesen látott vendégek, a helyi vadásztársaság hosszú évek óta tart kapcsolatot más hazai és külföldi társaságokkal, adottak a feltételei a cserevadásztatásnak.

A zákányszékiekre – mint ahogyan sok más település lakóira is – jellemző a vendégszeretet.

Nevükben is meghívom Önt, látogasson el községünkbe, legyen a vendégünk! Érezze otthon magát, élményekkel, barátságokkal gazdagodjon!

Zákányszék 1kép
Zákányszék 2kép
Zákányszék 3kép

Teljes népesség: 2903

Terület: 66.07 km2

Járás: Mórahalmi járás

Irányítószám: 6787

Testvérvárosok:

Borszék (Románia), Hajdújárás (Szerbia)

Weboldal: zakanyszek.hu/

Videó: https://youtu.be/WdSYiSLOaOw

Közeli látnivalók

130 éves kocsányos tölgy

Az Alföldi Kéktúra (AK) Csongrád megyei szakasza

Az Alföldi Kéktúra (AK) Csongrád megyei szakasza

Babérné rétese

Csúcs -zsombó (nagy vidraállomány)

Ezerarcú sömlyék (mocsári kardvirág, imola)

Felszabadulás Emlékmű (Tóth Valéria szobrászművész)

Házi Múzeum

Homoki termelés

II. Világháborús emlékmű (Bánvölgyi László

Kálvária

Lódri szikestó

Madárvárta

Monoki Lajos munkássága

Napsugaras homlokzatú öreg házak

Öregház Tanyamúzeum

Őszibarack pálinka

Papp kereszt

Sebők-hegyi 397.számú Kiss-Pál féle tanya (Itt élt, és írta több novelláját Tömörkény István)

Szentháromság Plébániatemplom (Római Katolikus Templom és Kálvária)

Tanács Falu

Tanács Vince -féle útmenti kereszt

Tulipánformájú csobogó a Lengyel téren (Szalay László keramikus iparművész)

Vadászatok-cserevadászatok

Zákányszéki Kegyeleti Park

Zákányszéki Parasztkórus hagyományőrző tevékenysége

Termelők

X