Skip to main content

Fedezd fel Csongrád-Csanád vármegyét!

Csongrád-Csanád vármegye a Dél-alföldi régió közepén található, nyugatról Bács-Kiskun és keletről Békés vármegye fogja közre. Délen Romániával és Szerbiával határos, a közlekedési és kereskedelmi útvonalak metszéspontjában fekszik, aktív szerepet játszik e két országgal folytatott külkereskedelemben és tranzitforgalomban.

Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 pályázat aloldala

Csongrád-Csanád vármegye különleges kalandokkal várja az utazókat. A Dél-Alföld legszebb és legizgalmasabb természeti kincseit, látnivalóit és kulturális programjait, segítünk feltérképezni a Tisza, a Körös és a Maros vidékét, megmutatjuk a legizgalmasabb látnivalókat, ajánlunk pihentető és aktív programokat.

A hangulatos éttermek és csárdák magyaros ínyencségei, valamint a színes gasztronómiai fesztiválok garantáltan kielégítik a kulináris élvezetek szerelmeseit. Ez a csodás alföldi terület adottságait tekintve kiváló lehetőséget nyújt a mezőgazdasági termelésre és állattenyésztésre egyaránt. Agrár, és élelmiszergazdasági termékeink országos és világviszonylatban is jól ismertek és népszerűek. Csongrád-Csanád vármegye kedvelt gyógy- és élményfürdőkkel is várja látogatóit, melyekben a legkisebbektől a legidősebbekig minden korosztály megtalálhatja a számára kedvelt kikapcsolódási formát. Aki aktív programot keres, vadregényes túrába is belevághat földön és vízen egyaránt.

Az Alföld délibábos útvonalain a magyarság hagyományait, illetve a vidék flórájának és faunájának ellenállhatatlan szépségét is megismerheti közelebbről. Érdemes felkeresni a kisebb településeket is, és betérni a múzeumokba, tájházakba, templomokba, majd csatlakozni valamelyik fesztivál forgatagához,
és megkóstolni számos helyi finomságot. A községek, falvak takaros utcáin sétálgatva pedig az igazi, semmihez sem fogható vidéki hangulatot lehet átélni. A vármegye különleges bájához vadregényes folyópartjai és erdei, valamint kellemes, szinte egész évben napsütéses klímája is hozzájárul.

 

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint Európai Uniós támogatást nyert „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt keretében.

A kedvezményezett neve: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat

A projekt címe: A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése

A felhívás azonosító jele: TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001

A szerződött támogatás összege: 300.000.000 Ft

A projekt tartalmának bemutatása: A projekt átfogó célja a közösségi, térségi identitás, a térséghez kötődés erősítése az adott célterületen élő megyei lakosság körében. A térségi, megyei közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a különböző programok és a rendezvények. Ezek mellett fontosnak tartjuk a társadalmi aktivitást és együttműködést.

A közösségfejlesztés, a megye kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztése nagymértékben hozzájárul a társadalmi kohézió és társadalmi befogadás, a térséghez való kötődés megerősítéséhez. A településeknek a 2014-2020-as időszakban lehetősége volt TOP forrásból erősíteni a helyi identitást, melynek tovagyűrűző hatásának fenntartása komplex megyei feladat. Célunk, hogy a megye teljes területét lefedve valósítsuk meg a tevékenységeket.

A történeti, néprajzi, nyelvtörténeti értékeink és egyházi örökségeink bemutatása a legendák, hagyományok, megyei értékek feltárásával valósul meg.

A közösség egymás iránti felelősségtudata fejlődik a közösségi programok, szabadidős programok, a kulturális és természeti örökség megismerése révén. A megyei önkormányzat kiemelt feladata a megyei turisztikai értékek, „titkok” feltárása, bemutatása, a lakossághoz való közelebb vitele, a megyei értékek bemutatása. Cél a helyi termékek népszerűsítése, lakossággal való megismertetése.

A közösségi, szabadidős programok területén kiemelkedő szerepe van az egészséges életre, sportra való ösztönzésnek. A megye számos sportrendezvényt támogat és támogatott a közelmúltban. A kerékpáros közlekedés népszerűsítése is fontos feladat, a megye számos kerékpárúttal gazdagodott a 2014-2020-as uniós ciklusban.

A klímavédelem és az éghajlatváltozás kapcsán a lakosságot, a vállalkozásokat és az intézményeket egyaránt megszólító, konkrét lépésekre van szükség. A környezeti tudatformálás alapvető feladata, hogy életünk természetes részévé váljon a takarékosság az energiával, a vízzel, a természet adta javakkal. A klímaváltozás olyan „izgalmas kihívás”, amelyben a mai fiatalok kreativitásán is múlik az alkalmazkodás sikere.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

A honlap tartalma a települési önkormányzatok által jóváhagyott információk alapján kerültek feltöltésre.
A megjelenő fényképek a települési és megyei értéktár fotói, a települések által átadott fotók, illetve Papdi Balázs, szegedi fotóművész munkái.

Kapcsolat

Cím: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 2-4.
Telefon: +36 62 886-840
Telefax: +36 62 425-435
Készítette: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat

X