Skip to main content

Tiszasziget

Tiszasziget Szegedtől délre, Magyarország, Szerbia és Románia hármashatára közelében fekszik (Koordináta 46° 10′ 12″ N, 20° 10′ 12″ E Tizedes 46.17°, 20.1°), kevesebb, mint 1 km-re van a magyar-szerb határátkelőtől. A település közelében található Magyarország legmélyebben fekvő pontja (75,8 m).

Tiszasziget, régebbi nevén Ószentiván község Csongrád-Csanád vármegye déli részén, a Szegedi járás egyik legdélebbi fekvésű települése. A mai település központi része egy szigetszerű kiemelkedésen jött létre nem messze a Tisza és a Maros összefolyásától, azok egykori kanyarulataival körülölelve – erről a sajátos helyzetéről kapta jelenkori nevét is –, a mai területéhez tartozó egyes lakott helyek ugyanakkor egykoron a Tisza túlpartjához tartoztak.A település első okleveles említése 1484-ből származik, azonban a 16. században elnéptelenedett.

1746-ban szerbeket telepítettek ide, de miután 1783-ban Szeged megvásárolta a területet, azok nem maradhattak itt. Az akkoriban Ószentiván néven számon tartott településre dohánykertészeket telepítettek be, a szerbek pedig kissé távolabb települtek le, ahol új települést hoztak létre Újszentiván néven. Ószentiván neve 1955-ben változott Tiszaszigetre. A falu a trianoni békeszerződés előtt Torontál vármegye Törökkanizsai járásához tartozott.

Tiszasziget 1kép
Tiszasziget 2kép
Tiszasziget 3kép

Teljes népesség: 1824

Terület: 26,88 km2

Járás: Szegedi járás

Irányítószám: 6756

Testvérvárosok:

Szaján (Szerbia), Igazfalva (Románia), Szapáryfalva (Románia), Surbo (Olaszország)

Weboldal: www.tiszasziget.hu/

Videó: https://youtu.be/Z1VspKrDQms

Közeli látnivalók

6000 év emlékei

Délvidéki Határőr Múzeum

Horgászmúzeum

Községi Szabadidőpark

Mélypont Emlékhely

Puszta Horgásztó

Samu Katalin: Mackó, kő medence szobor

Szent Antal Katolikus Általános Iskola

Szent Antal Katolikus Óvoda

Térvári harangláb

Térvári Kápolna

Térvári kereszt

Tiszasziget Könyvtár

Tiszasziget Turisztikai Központ Szabadstrand

Tiszaszigeti Római Katolikus Plébánia

Vadászat

Vedres István Faluház

Termelők

X