Skip to main content

Sándorfalva

Sándorfalva túlélte mindkét nagy világégést, majd az ötvenes évektől újra gyarapodni kezdett. Ebben az évtizedben a szabályos szerkezetű régi falu mellett új falurész épült.

Június 12-én, 1879-ben a dél-alföldi pusztában egy új település született. Sándorfalva a törökök által elpusztított Sövényháza romjain épült föl – az eredeti tervek szerint „Új-Algyőként”. A Tisza ugyanis annak az évnek a tavaszán az ősi halászfalut gyakorlatilag teljesen elpusztította. Épp ezért döntött úgy Pallavicini Sándor őrgróf, hogy az árvízkárosultaknak a birtoka déli részén, „vízmentes” területen háromszáz kataszteri hold földet ajánlott fel, az újrakezdéshez. Ötszázkilencvenhét kiparcellázott házhely várta a beköltözőket, de az algyőiek jelentős része úgy döntött, marad a folyó partján. Ennek a makacsságnak köszönhetően lett lehetősége több száz környékbeli szegényparasztnak a letelepedéshez.

A falu gyorsan fejlődésnek indult: 1882-ben községházát, iskolát, csendőrőrsöt és templomot is emeltek a szorgos kezek. Az őrgróf ekkor döntött úgy, uradalma székhelyét áthelyezi Sándorfalvára. A betelepülők elsősorban nála, a birtokán dolgoztak, béresként, cselédként és iparosként. A későbbiekben az iparosok Szegedre is bejártak, illetve vásárokba hordták a portékáikat.

A település neves szülötte Budai Sándor citerakészítő, a népművészet mestere. Alapítója volt az országos hírű helyi citera együttesnek, csikófejes citeráin sokan játszanak, számos darabja külhoni gyűjteményekbe is eljutott. Sajátos naiv festményeit a kecskeméti Naiv Művészek Múzeuma és a szegedi Móra Ferenc Múzeum őrzi. Volt lakóházán emléktábla hirdeti munkásságát.

Sándorfalvát 2005. július 1-jén Sólyom László köztársasági elnök nyilvánította várossá. Igazi közösség, amely mindig szerető, összetartó, békés volt. Büszke történelmére, azokra, akik sokra vitték a településen, akik öregbítik a város hírnevét.

Sándorfalva 1kép
Sándorfalva 2kép
Sándorfalva 3kép

Teljes népesség: 8501

Terület: 55.77km2

Járás: Szegedi járás

Irányítószám: 6762

Testvérvárosok:

Algyő (2019), Újszentes (Románia), Baragiano (Olaszország), Törökbecse (Szerbia), Szentegyháza (Románia), Loitz (Németország), Stettlen (Svájc)

Weboldal: sandorfalva.hu/

Videó: https://youtu.be/62dd1XaCRzo

Közeli látnivalók

A Fehér-tó Sándorfalva közigazgatási területére eső része

Az Alföldi Kéktúra (AK) Csongrád megyei szakasza

Az Alföldi Kéktúra (AK) Csongrád megyei szakasza

Bod Árpád

Boros Ilona

Budai Sándor

Budai Sándor hagyatéka

Budai Sándor lakóháza (Budai Sándor Emlékház és Tájház)

Csikófejes citera

Csőrege

Deák Zoltán

Dél-alföldi Betyárnap

Epertermesztés

Kelemen Kristóf

Kiss Gyula

Kőkeresztek

Kukovetz Nana

Mákszem Bivalyoskert

Marhapörkölt

Mária napi Búcsú és Vásár

Mária neve Római Katolikus Templom

Méztermelés

Nádas-tó

Nádastó Szabadidőpark

Őrölt paprika készítés

Pádi István

Pálinkafőzés

Pallavicini családi Díszsírhely

Pallavicini Kastély és Kastély-kert

Pallavicini Kastély Kávézó

Sándorfalvi Budai Sándor Citerazenekar

Sándorfalvi citerajáték

Sándorfalvi Ökopark

Sándorfalvi Piac

Sándorfalvi Református Templom

Sasér Erdőrezervátum és magterület

Seprűkötés

Szalakóta Látogatóközpont

Szeged Fehertói Halgazdaság

Szobrok

Várkonyi Gyula

Vesszőfonás

Termelők

X