Skip to main content

Röszke

Történelmi múltja igen jelentős, hiszen már 1432-ből okleveleken fellelhető a település létezése, akkor még Recke néven. Valódi településsé akkor fejlődhetett, amikor 1950-ben önállósult az addig Szeged város kapitányságaként működő falu.

Röszke község Szegedtől 15 km-re délnyugatra, a Tisza gyálai holtága, valamint a szerb országhatár között helyezkedik el. Településünk 3600 hektáron terül el, lakóinak száma kb. 3400 fő.

Röszke területén található az ország egyik igen fontos és nagy forgalmú határátkelőhelye. Az ország déli kapujának nevezett röszkei határátkelő meghatározza a település fejlődését, így lényegesen nagyobb a kereskedelemmel foglalkozó és szolgáltatást nyújtó vállalkozások száma. A lakosság fő elfoglaltsága a mezőgazdasági termelés, főként a zöldségtermesztés (retek, sárgarépa, paradicsom, étkezési paprika, vöröshagyma). Az itt élők megélhetését elsősorban a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó élelmiszer-feldolgozó ipar biztosítja, illetve a nagyváros, Szeged közelsége. Röszkén található az Unilever Kft. röszkei gyáregysége, amely a híres KNORR termékek gyártója. A röszkei emberek szorgalmas, dolgos emberek. Az egyre népszerűbb falusi turizmushoz kötődően több tanyán is várják a hozzánk látogatókat.

A település lakóinak mindennapjait könnyíti meg, hogy a falu infrastrukturális ellátottsága kimondottan jó. Az itt élők életminőségét nagymértékben javítja a kiterjedt, jól működő intézményrendszer, amely magában foglalja a Szociális Szolgáltató Központot, a Tanyagondnoki Szolgálatot, két háziorvosi és egy gyermekorvosi körzetet, színvonalas bölcsődei és óvodai ellátást, nyolcosztályos általános iskolát, művelődési és sportolási lehetőségeket.

Községünk önkormányzata az elmúlt években számos fejlesztési célú beruházást valósított meg:

2007-ben avathattuk a Konferencia és Képzési Központot. A polgármesteri hivatal „ikerépületében” kapott helyet egy konferenciaterem, valamint egy számítógépekkel felszerelt képzőterem is szolgálja az itt élőket. A vajdasági Magyarkanizsa és Röszke közös Interreg pályázatának keretében megvalósult beruházás helyt ad oktatási programoknak, szakmai konferenciáknak és közösségi rendezvényeknek egyaránt. Az elmúlt években megvalósulhatott az orvosi rendelők belső felújítása, a teleház és a művelődési ház épületének külső felújítása, korszerű hulladékudvar és szelektív hulladékgyűjtő sziget átadása, Ifjúsági Közösségi Tér létrehozása, játszótér fejlesztés. 2010-ben közösségi közlekedéshez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztés keretében a Szent Antal tér köszöntő- dísz térré történő építése, tanyai buszforduló, bel- és külterületi buszmegállók megépítése, felújítása és akadálymentesítése, fedett buszvárók kialakítása. A településközpont teljes körű megkoronázásaként a Szent Antal térrel szemben Pihenőpark illetve fedett elárusítóhellyel (kispiac) ellátott tér létesült. 2010-ben került sor továbbá a helyi általános iskola főépületének felújítására, mely felvette az Orbán Dénes nevet.

Pezsgő szellemi és kulturális élet zajlik a faluban, melynek irányítója a művelődési ház, a teleház, az ifjúsági önkormányzat és a civil szervezetek. A hagyományok ápolása, az igazi értékek továbbvitele örömet okoz minden itt élőnek, és reményeink szerint a hozzánk látogatóknak egyaránt. Nagy szeretettel várjuk Röszkén, a Dél-alföld határ menti településén a hozzánk látogató családokat, közösségeket kiemelt rendezvényünkön a Nemzetközi Töltöttkáposzta-főző Verseny és a Röszkei Falunapok eseményein, melyek minden évben augusztus első hétvégéjén kerülnek megrendezésre. Kulturális és szórakoztató programok között válogathat és vendégünk megtapasztalhatja hagyományos falusi vendégszeretetünket!

A hozzánk látogató turista vagy átutazó gyönyörködhet a klebelsbergi stílusú művelődési házban, az első és második világháborús emlékműben, a római katolikus templom épületében, melynek külön érdekessége, hogy berendezéseinek egy része az 1923-ban elbontott szegedi Dömötör templomból származik. A községet határoló Holt-Tisza megannyi természeti szépséggel és gazdag halállománnyal várja a vendégeket.

A falvak és kistelepülések sajátja, hogy bezárkózik. Ezzel védi, de gyengíti is magát. Röszkét egyre többen ismerhetik meg, hiszen határ menti településként igen sok átutazó és turista érinti. Azok, akik a hamisítatlan alföldi települések hangulatát, csendjét, az emberek kedvességét és közvetlenségét szeretik, bátran ajánljuk, hogy töltsenek el egy pár napot nálunk!

Röszke 1kép
Röszke 2kép
Röszke 3kép

Teljes népesség: 3638

Terület: 36.63 km2

Járás: Szegedi járás

Irányítószám: 6758

Testvérvárosok:

Magyarkanizsa (Szerbia), Saint-Pierre-de-Trivisy (Franciaország), Végvár (Románia)

Weboldal: www.roszke.hu/

Videó: https://youtu.be/v64Y39wiMcg

Közeli látnivalók

„Csutri”

„kancsalszéli” iskola

Fehér Akác Nyugdíjas Klub

Fűszerpaprikához kapcsolódó Folklóranyagú

Gubás Jakab

gyálai Holt-Tisza

I. világháború hőseinek emlékműve

II. világháborús emlékmű

Kancsal-tó

Kiszéksós-tó

Közösségi színtér és Könyvtári, Információs és Közösségi Hely Röszke

Madarász-tó

Molnár-rét; „Tájbéli értékeink Röszkén – 7 tanösvény

Nagy Imre vörös márvány domborműve

Nagyszéksós-tó

Napsugaras Oromzatú Házak

Orbán Dénes Általános Iskola

Páduai Szent Antal Templom

páva-mozgalom

Petőfi Sándor Művelődési Ház és Községi Könyvtár

Röszkei Falunapok és Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Verseny

Röszkei Paprika Park

Röszkei Teleház

Szegedi paprika vagy Szegedi fűszerpaprika-őrlemény

Szent Antal napi búcsú

Szent Antal Szobor

Vasas Szent Péter szobr

Virtuális kiállítás

Termelők

Korom méhészfarm

méhész

X