Skip to main content

Öttömös

2008-ban megalakulásának, községgé válásának 100. évfordulóját ünnepeljük.

Szeretettel köszöntöm Önt, aki érdeklődést tanúsít egy szép, rendezett kistelepülés, Öttömös iránt.

Ezen idő alatt változott a lakosság lélekszáma is, hiszen az 1960-as évek elején 1360 fő lakta településünket, mára ez a szám 800 főre csökkent. Alapintézményekkel rendelkezünk az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a sport terén. Az infrastruktúra folyamatosan kiépült, jelenleg a szennyvíz elvezetés és tisztítás megoldásának előkészítése van folyamatban.

Az itteni ember mindig a mezőgazdaságból élt, bár földjei jelentős kincseket rejtenek, termálvizet, földgázt és kőolajat. Jelentős a tanyavilág, szórvány tanyák jellemzik a település szerkezetét, ahol a lakosság közel 40 %-a él. Kincsei közé tartozik még a települést körbevevő több száz hektáros vegyeserdő és az általa biztosított tiszta, illatos levegő. Fő növényféleségünk a koratavaszi spárga, ami hazai, de inkább külföldi fogyasztók körében népszerű zöldségnövény.

Számottevő a működő civilszervezetek száma és szerepe a község életében. Csak felsorolás jelleggel: polgárőrség, önkéntes tűzoltó egyesület, sportkör, nyugdíjas klubok, vadásztársaság, lövészklub, ifjúsági szervezet.

Turisztikai látnivalóként nálunk található Csongrád-Csanád vármegye tengerszint felett mért legmagasabb pontja 127,8 m-rel. Híres Afrika-kutatónknak állít emléket a Magyar László kopjafa. A maga nemében egyedülálló az úgynevezett négyeshatári millenniumi emlékoszlop együttes, mely négy település (Balotaszállás, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa) találkozási pontján, egy történelmi emlékhelyen áll. Természeti, rovar- és növényvilágában gazdag a Baromjárás, mely önkormányzati védelem alatt áll. Településünkön halad át az országos kék túra útvonala, melynek végigjárása kellemes élményt biztosít.

Öttömös község Képviselő-testülete és lakossága nevében kérem Önt, hogy látogassa meg rendezvényeinket, az évek óta sikeresen megrendezésre kerülő Spárgafesztivált, a Magyar László Emléknapot, a nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódó május 1-jei Majálist, a felvonulással színezett augusztus 20-i összejövetelünket.

Remélem, felkeltettem érdeklődését 100 éves településünk, Öttömös iránt!

„Az idő rohan, egy villanás, egy pillanat, s a jelen máris múlttá változik… Pillanatról pillanatra a jövő ott csillog az ember markában, ha nem ragadja meg anélkül, hogy összeroppantaná, ha nem alakítja anélkül, hogy széttörné azt a pillanatfolyamot, semmi sem marad belőle…”

Öttömös 1kép
Öttömös 2kép
Öttömös 3kép

Teljes népesség: 705

Terület: 30.91 km2

Járás: Mórahalmi járás

Irányítószám: 6784

Testvérvárosok:

Csíkkozmás (Románia), Horgos (Szerbia), Kispiac (Szerbia), Ópálos (Románia)

Weboldal: www.ottomos.hu/

Videó: https://youtu.be/e_Zv7jVugo4

Közeli látnivalók

1848-as Kopjafa

Az Alföldi Kéktúra (AK) Csongrád megyei szakasza

Az Alföldi Kéktúra (AK) Csongrád megyei szakasza

Baromjárás Puszta

Bukor-hegy (Csongrád megye legmagasabb tengerszint feletti pontja- geodéziai kilátótorony)

Geodéziai Kilátótorony (Bukor-hegy; Csongrád m.legmagasabb pontja)

homoki erdőség-vadászati lehetőség

Katolikus Templom

Magyar László Emlékpark

Magyar László, híres Afrika kutató (Magyar Imre, öttömösi birtokos leszármazottja)

Méz, méhészet

Molnár György, népiíró

Négyeshatári Milleniumi Emlékoszlop (Balotaszállás; Öttömös; Pusztamérges; Ruzsa)

Öttömösi Erdőspuszta Tájház és Erdei Iskola

Spárga (Öttömös, a spárga hazája)

Spárga fesztivál

Székelykapu (polgármesteri hivatalnál állították fel Testvértelepülése, Csíkkozmás ajándékozta a falunak.)

Szent Erzsébet Kilátó

Útmenti keresztek (Berki-k; Wolford-k.;Tanács-k.)

Termelők

X