Skip to main content

Nagytőke

Szentes és Kunszentmárton között, a Tőke-ér és Veker-ér szögletében helyezkedik el.

A szentesi kistérség legjelentősebb honfoglalás kori leletei a nagytőkei Jámbor-halomról származnak. A település természeti értékeit a Körös folyó közelsége és ártere, a tanyák látványa és a védetté nyilvánított Magyartés-Zalota tájegység közelsége együttesen alkotják.

.

A falut nevét először 1488-ban említik egy oklevélben Theuke (Thoke) alakban. A neve a magyar Tőke szóból ered, feltehetően a lakosok favágó foglalkozására utalt.
A török időket megsínylette a település: az 1570-es török adóösszeírás 26 családot említett, 1599-re a tizenöt éves háború idejére teljesen elnéptelenedett. A következő évszázadban lassan újratelepült a vidék, de a krími tatárok 1693-mas fosztogatásai során újra lakatlan lett. Nagytőke önálló falu csak 1952-ben lesz újra: Szentes benépesült határrészéből alakították ki a területét. A községi tanács 1951. december 30-án alakult meg, hivatalosan 1952. január 1-jétől vált el Szentestől. A faluban 3 termelőszövetkezet alakult, melyek idővel egyesültek, 1988-tól a szentesi Árpád Zöldségtermesztő Szövetkezet részévé váltak. A lakosság nagy része ma is a mezőgazdaságból él.
A lakosságszám csökken: 1960-ban még 1334-en laktak itt, 2002-ben már csak 506-an. A lakosság jelentős része külterületen él. A falu 2001-ben millenniumi emlékoszlopot állított, 2002-ben elkészítette címerét az újjáalakulás 50. évfordulójára.

A 399 lelkes település, mint Csongrád-Csanád vármegye legészakabbra fekvő települése Szentes és Kunszentmárton között és a 45.sz. főközlekedési útról érhető el.

A településünk földrajzi fekvéséből adódóan olyan háromszögben található ahonnan gyorsan könnyen megközelíthető:
1. Szentes: gyógyfürdővel rendelkező sportváros 18 km-re,
2.Cserkeszőlő: mint nemzetközi hírű gyógyfürdő 19 km-re,
3.Körös folyó: sokak által látogatott horgászati lehetőségre alkalmas folyópart 9 km-re.

Nagytőke 1kép

Teljes népesség: 394

Terület: 54,68km2

Járás: Szentesi járás

Irányítószám: 6612

Testvérvárosok:

Mágocs – város a Hegyháton, Baranya vármegye északi határánál található

Weboldal: www.nagytoke.hu

Videó: https://youtu.be/aJSP6L1_q00

Közeli látnivalók

bökényi duzzasztó és a hajózsilip

Iriszló Holt-Körös

Jaksori tanyák keresztje

Jámbor-halom

Jámbori kettőshalom

Megyehatár fakeresztje

Száraz-halom

Szentes S kör túraútvonal

Tőke halom

Termelők

X