Skip to main content

Nagymágocs

Nagymágocs Szentes és Orosháza között helyezkedik el, a Mágocs-ér mellett. Első okleveles említésére 1426- ban került sor Magoch formában.

A fejlesztési munkák eredményeként 1850-es évek elejére országos hírű mintagazdasággá lett. Majd Károlyi Lajos az uradalom központjává fejlesztette fel, és megépítette a település első jelentősebb épületét, ami ma is áll, az Ybl Miklós által tervezett épületet, az uradalmi irodát, későbbi nevén községházát (Ma már nem községháza működik benne, hanem a helytörténeti gyűjtemény és a turistaszálló).

Károlyi Imre 1896 és 1897 között felépíttette a település máig is legszebb díszének számító kastélyt, a gyönyörű parkkal együtt. (A Károlyi- kastélyban jelenleg szociális otthon működik.) Később birtokosa volt a Festetich család is. 1872-ben községgé alakult. Érdekesség, hogy a falu határában lévő Szendrei major elnevezés annak emlékét őrzi, hogy Szendrei Júlia apja, Szendrei Ignác 1850 és 1853 között a mágocsi uradalom jószágkormányzója volt. A községben egy éven át még Petőfi Sándor fia, Petőfi Zoltán is nevelkedett.

Nagymágocs tipikus mezőgazdasági terület. A két világháború között Csongrád megye legjelentősebb szántóföldi gyümölcstermő területe volt. Az itt élők jelenleg is többnyire mezőgazdasági munkából élnek. Nagymágocs közúton 5 irányból érhető el: Szentes (Szentes-Lapistó), Derekegyház, Árpádhalom, Orosháza és Székkutas felől. Vasúton a község nem megközelíthető, rendszeres buszjáratok biztosítják a tömegközlekedést, minden irányból. Az országos Kék-túra útvonalon a Károlyi-kastély mellett haladhatnak el az erre barangolók.

Nagymágocs 1kép
Nagymágocs 2kép
Nagymágocs 3kép

Teljes népesség: 2905

Terület: 75,09km2

Járás: Szentesi járás

Irányítószám: 6622

Testvérvárosok:

KISPIAC Szerbia, Mágocs -város a Hegyháton, Baranya megye északi határánál található

Weboldal: nagymagocs.hu/

Videó: https://youtu.be/hCMxUCBmipY

Közeli látnivalók

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékműve

Az Alföldi Kéktúra (AK) Csongrád megyei szakasza

Az Alföldi Kéktúra (AK) Csongrád megyei szakasza

Helytörténeti Gyűjtemény

Károlyi Kastély

Kastély Horgásztó

Nagymágocsi Evangélikus Templom

Római katolikus templom

Zabsilós magtár

Termelők

X