Skip to main content

Mindszent

Mindszent a Dél-alföldi térségben, Csongrád-Csanád vármegyében, a Tisza folyó bal partján, a Kurca folyó torkolatánál, Szegedtől (vármegyeszékhelytől) 50 km-re található. A település a 4521-es közúttal kapcsolódik a két legközelebbi városhoz: Szenteshez és a társulási, kistérségi, járási központként funkcionáló Hódmezővásárhelyhez.

.

„Lenn az Alföld tengersík vidékin” a napfény, a hűs hullámok, az aranyló homok hona, ahol a szunnyadó tanyák, a ringó búzamezők közepette szorgos emberek, több mint 20 civil szervezet, vendégszerető családok várják az aktív pihenésre érkezőket ízös ételökkel, csodás környezettel és hangulatos estékkel a Tisza partján.

Már az ókorban is lakott, a történelem folyamán többször elpusztult település mindig a visszatelepülőkkel élt tovább.

Árpád vezér ezt a területet Ondnak adományozta. Később a Sövényházi család birtoka lett. Az 1332-1335. évi pápai tizedjegyzék említi a Mindszent közelében fekvő Apor falu plébániáját. 1423-ban már templomos település, amely nevét Mindenszentek tiszteletére épített templomáról kapta. A 17. század végén Apor-Mindszent néven említik egészen 1818-ig az egyházi okiratokban. A török hódoltság alatt végig lakott település volt. A hatalmas Mindszent-algyői uradalom a török után Erdődy György, 1883-ban a Pallavicini család birtokába került. Zsellérsége a 19. századi folyószabályozások óta kubikusként kereste kenyerét.

1884-től 1925-ig a Tiszántúli járás székhelye volt.

Fejlődésében fontos szerepe volt a tiszai kompnak.

A település legrégibb része a Tisza melletti Csúcs. Itt áll a későbarokk római katolikus műemlék jellegű templom.

Az 1993 óta városi rangú településen ma mintegy 6800 fő él.

Mindszent hétköznapjait ma a mezőgazdaság, valamint a kis- és középvállalkozások működése határozza meg.

Általános iskola, óvoda, kulturális központ, idősek gondozási központja és nappali ellátója, egészségház, piac áll a mindszentiek rendelkezésére, valamint hosszú évek óta őrizzük helyben elérhető orvosi ügyeletünket.

Napjainkban több mint 20 civil szervezet, valamint csoport működik aktívan a településen.

Mindszent a fejlesztések időszakát éli: szennyvízberuházásunk és kisebb fejlesztéseink lezárultával számos új terv vár megvalósításra sikeres pályázataink révén: ivóvízminőség-javítás, sportfejlesztések, települési arculatunk kialakítása és megújítása.

Települési értéktárunk 33 értéket tartalmaz jelenleg (pl. útmenti keresztjeik, köztéri kútjaik, címerük, templomuk), melyből 4 a Csongrád Vármegyei Értéktárba is bekerült: a Halászhálókötés, a Kurcatoroki zsilip, a Mindszenti Napok és a Necc kézimunka.

Számos Mindszent történetét és népéletét bemutató helyi kiadvánnyal rendelkezünk, az ezekhez fűződő és ezeken is túlmutató szakmai és amatőr helytörténeti kutatómunka és gyűjtemények sora példaértékű

Mindszent turisztikai célállomás szabad strandjával, de egyúttal megálló is a vízitúrázók, valamint a kerékpáros és gyalogos természetjárók, valamint a környékre látogatók számára.

Büszkék vagyunk az ipari műemlék Kurcatoroki zsilipre, a Mindenszentek Templomra, a Bankpalotára, Iskolasorunkra, a 25 éves Mindszenti Napok rendezvényre, lovas versenyeinkre, hagyományápolásunkra, ö-ző nyelvjárásunkra, színvonalas általános iskolai oktatásunkra, valamint intézményeink és civiljeink összefogni tudására.

Mindszent 1kép
Mindszent 2kép
Mindszent 3kép

Teljes népesség: 6740

Terület: 59.35 km²

Járás: Hódmezővásárhelyi járás

Irányítószám: 6630

Testvérvárosok:

Csíkmindszent (Erdély-Románia), Érmindszent (Adyfalva-Románia), Muzslya (Szerbia), Hartheim (Ausztria), Buziásfürdő (Románia)

Weboldal: mindszent.hu/

Videó: https://youtu.be/RZlaeX8sJqE

Közeli látnivalók

„Mindszenti Napok”- a Kárpát-medence Mindszent elő-, vagy utónevű településeinek kulturális és sport találkozója, rendezvénysorozata

A mindszenti Római Katolikus Plébánia

A mindszenti Római Katolikus Templom

A mindszenti Schmidt Ferdinánd családi sírhelye

A Szabadság téren álló évszázados tölgyfák

Ámor presszó épülete

Apró Balázs kereszt

Az Alföldi Kéktúra (AK) Csongrád megyei szakasza

Az Alföldi Kéktúra (AK) Csongrád megyei szakasza

Bankpalota

Borda kút

Bozó kereszt

Elegei kereszt

Fotósorozat „Mindszenti Munkahét” 1935.szept. 8-15. és Mindszenti Hírlap 1935.szeptember 15-i kiadása

Fotósorozat a Hősök szobrának avatásáról 1935.szeptember 1. és a Mindszenti Hírlap 1935.szeptember 8-i kiadása

Gyovai Pál

Halászháló kötés

Hármashatár kereszt

Helytörténeti Gyűjtemény

Högyöshalmi kereszt

Hősök szobra

II. világháborús emlékmű

Iskola sor

Kasznár Tóth Emma szellemi öröksége

Kegyeleti Park

Kossuth utcai kút

Kurca-parti Tanösvény

Kurcatoroki zsilip

Kurcatoroki zsilip

Ludasoldali kereszt

Mindszent város címere

Mindszent Városi Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény

Mindszenti halászháló kötés

Mindszenti Napok rendezvénysorozat

Mindszenti Szent Imre kápolna

Múzeum

Necc kézimunka

Olvasó lány szobor

Polgármesteri Hivatal

Rececsipke vagy necc kézimunka

Szabadság téri kőkereszt és Keresztelő Szent János

Szent István kút

Tábit kereszt

Tisza-parti szabadstrand

Tiszai révátkelő, a Nagyrév

Termelők

Fóris József

lekvár, szörpök 2012 óta foglalkozunk házi szörpök, lekvárok, zöldségpástétomok készítésével, őstermelő-kistermelőként. A zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket, Mindszent határában lévő tanyánkon, a Bodzás tanyán (www.facebook.com/BodzásTanya) termesztjük. A kiváló minőségű alapanyagot hagyományos módon, kézi munkafolyamatokkal dolgozzuk fel. Klasszikus lekváraink a nyár ízét idézik, az alacsony cukortartalom és rövid főzési idő garantálja hogy zamatosak és friss gyümölcsízűek. Szilvalekvárunk cukor hozzáadása nélkül, rézüstben, 8 óra alatt fő keményre. Zöldségkészítményeink mivel kemencében, parázson sülnek, főnek, különleges és jellegzetes ízt nyernek a füsttől. A kor igényeinek megfelelően szörpjeinket, lekvárjainkat alacsony cukortartalommal készítjük. A lekvárokat cukormentes, a szörpöket nyírfacukros változatban is előállítjuk. Termékeink nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges édesítőt, színezéket, aromát és ízfokozót. Minden termékünk laktóz és glutén mentes vegán készítmény.

X