Skip to main content

Klárafalva

Klárafalva Csongrád-Csanád vármegye déli részén Szeged és Makó között félúton, a 43. számú főútvonal mentén helyezkedik el, a Maros bal partján.

.

A község és környezete ősidők óta lakott hely volt, ezt bizonyítják a régészeti ásatásokkal feltárt bronzkori település és az avar kori temető is. A falu a honfoglalás óta áll fenn, Varsánytófalu néven ismert a XIII. században, 1256-ban így említi egy adománylevél. A Szent Klára tiszteletére épített templomáról elnevezett falut először 1488-ban egy oklevél említi Klárafalwa néven. (A község címerében megtalálható a honfoglaló ősökre utaló lóháton vadászó harcos, mely a Budapesti Nemzeti Múzeumban őrzött, a községben régészeti leletként talált arany nagyszíjvég vadászati jelenetéből származik és az alapításra utaló Szent Klára alak. )

Az 1550-52. évi török hadjáratokban a községi elpusztul, lakosai elmenekülnek. 1777-ben települt újra Magyarcsanádról származó magyar dohánykertészekkel, akik ebben a térségben meghonosították a dohánytermesztést. A falu mellett elterülő klárafalvi puszta 1801-től báró Gerlicy-család tulajdona és a kukutyini határrészben alapított majorságot.

A község területének 30%-a erdő, mely zömében a Maros-parton és közelében helyezkedik el.

A településen az összes közműszolgáltatás rendelkezésre áll. Az önkormányzat orvosi rendelőt, közös önkormányzati hivatalt, könyvtárat, faluházat és falugondnoki szolgálatot működtet.

Klárafalva 1kép

Teljes népesség: 527

Terület: 9,1 km2

Járás: Szegedi járás

Irányítószám: 6773

Testvérvárosok:

még nincs

Weboldal: www.klarafalva.hu/

Videó: https://youtu.be/gcFlCaeM6TI

Közeli látnivalók

Kerékpárdíszítés virágokkal

Klárafalvi Falumúzeum

Klárafalvi Falunap

Kontyos Borház

Körös-Maros Nemzeti Park Területe

Maros-ártér

Somogyi Könyvtár

Szent Kereszt Templom

Termelők

Siket Gábor

bor, pálinka, fröccs, cider

X