Skip to main content

Felgyő

Csongrádtól délre, 6 km-re levő község. Árpádkori település.

Felgyő Község Magyarország délkeleti részén, Csongrád-Csanád vármegyében található, megközelítőleg 1400 fő lakosú kistelepülés. A községet átszelő Vidre – ér mellett LÁSZLÓ GYULA régészprofesszor Árpád-kori települést tárt fel. A központban található Gedahalom feltárása során honfoglalás kori magyar település és Szent István korabeli templom maradványai kerültek elő.
A török uralom után a gróf Károlyiak majorokat építettek. Ezekből az uradalmi majorokból hozták létre az önálló falut 1948-ban. A Felső-major volt 1965-ig a település központja, minden intézményt az uradalmi lakásokban alakítottak ki.
Az 1960-as évek elején 2,5 km-el távolabb kezdett épülni egy teljesen új településközpont a puszta közepén. Ma már egy szép, rendezett, infrastrukturálisan jól ellátott kisközség fogadja az idelátogatókat, ahol általános iskola, óvoda, könyvtár, orvosi rendelő, posta, polgármesteri hivatal, gyógyszertár és üzletek szolgálják a lakosság igényeit. 1993-ban a községben felépült az új Szent István templom, a Gedahalom mellett.
A település mezőgazdasági jellegű. Szántóföldi és fóliás növénytermesztéssel ill. állattartással foglalkoznak az itt élő emberek.
1997-ben holland beruházással megépült a GROW-GROUP Magyar – Holland Palántanevelő Kft., majd néhány évvel később a RIJK ZWAAN Kft. amely új munkahelyeket biztosított a térségben élőknek.

Felgyő 1kép

Teljes népesség: 1148

Terület: 76.73 km²

Járás: Csongrádi járás

Irányítószám: 6645

Testvérvárosok:

még nincs

Weboldal: www.felgyo.hu/felgyosite2/

Videó: https://youtu.be/-Cf6DHNhbV8

Közeli látnivalók

Biatovszki Mira

Csaj-tó

Labodár

Labodár

László Gyula

László Gyula mellszobra

Szent István Király Templom

Termelők

X