Skip to main content

Fábiánsebestyén

Fábiánsebestyén Csongrád-Csanád vármegye északkeleti részén, a Tiszától keletre, Békés vármegye határához közeli település. A legközelebbi város Szentes, ami 16 km-nyi utazással érhető el.

A település minden évben állandó résztvevője a “Virágos Magyarország” mozgalomnak. Adottságai révén agrár jellegű község, vonzáskörzetében két mezőgazdasági termelő üzem található, melynek tevékenységi körébe tartozik a szántóföldi növénytermesztés, illetve állattenyésztés. Ez a község címerében is ábrázolásra került. A faluban élő emberek vendégszeretete, családias hangulatú közössége a garancia arra, hogy az itt eltöltött idő kellemes élményként maradjon meg vendégeinkben.

A lakosság megélhetését mindenkor a mezőgazdaság biztosította, a két világháború között Rosenthal Adolf modernül felszerelt uradalmi birtoka működött itt. Az 1940-es években a magyar nép ízlését és a táj építészeti hagyományait őrző mintatervek alapján kezdődött a faluközpont kiépítése. Ma ennek egyedülálló nevezetessége a fából faragott szobrok parkja. A virágokkal díszített falu utcái, terei és lakói évente visszatérő programokkal várják a látogatókat: a május eleji Lovasnapok, az augusztusi Falunapok, az Almabál és a Búcsú. A Szentesi kistérséghez tartozó község jellegzetes alföldi táji környékén számos kirándulási lehetőség, látnivaló található: a középkori település Pusztatemplomának romja a községtől nyugatra 4 km-re a Kórógy-ér melletti dombon található, a népi építészeti emléket képviselő Cserna-féle szélmalom a Gádoros felé vezető út mentén megújult környezetben áll. A falu határában lévő vizek, tavak vonzzák a madárvilágot és a horgászokat. A falutól északra elterülő Cserebökényi puszták növény- és állatvilága a Körös–Maros Nemzeti Park védelme alatt áll. A határ kiváló lehetőséget nyújt lovaglásra, vadászatra (fácán, vadnyúl). A közeli települések nevezetességei: Nagymágocs és Derekegyház kastélya, Szentes termálfürdője és a Széchenyi-liget, a csongrádi Körös-torok, valamint Gyopárosfürdő pihenési lehetőségei, a szarvasi arborétum, Szarvas, Békésszentandrás és a Körös horgászvizei, -üdülői.

Fábiánsebestyén 1kép
Fábiánsebestyén 2kép

Teljes népesség: 1904

Terület: 71,73km2

Járás: Szentesi járás

Irányítószám: 6625

Testvérvárosok:

Magyarcsernye (Szerbia)

Weboldal: www.fabiansebestyen.hu/

Videó: https://youtu.be/ZulTM93ZYnQ

Közeli látnivalók

Cserna-féle (vagy Horváth János-féle) szélmalom

II. világháborús emlékmű

Pusztatemplom-rom

Szent Erzsébet templom

Szoborpark

Termelők

X