Skip to main content

Eperjes

Eperjes község szentestől 26 km-re, Csongrád-Csanád vármegye északkeleti részén, a Békés vármegyei határ mentén terül el. Tipikus alföldi település ősgyepekkel, csodálatos vizes élőhelyekkel.

A falu határában megvalósult az 1000 hektáros Királyság-puszta helyi védettségűvé nyilvánítása. A terület csodálatos élővilágával fontos részét alkotja a Körös-Maros nemzeti Park mellett a vidék természeti értékeinek. Biológiai sokféleségével, az áthaladó Alföldi Kéktúra útvonallal jó lehetőség teremt a természetszerető érdeklődők számára. A túra Nagymágocs felől ér be Eperjesre, majd onnan Szarvas felé folytatódik.

Igazi turisztikai központtá nőtte ki magát a Király tó és a körülötte lévő terület, ami rengeteg lehetőséget nyújt az ide látogatók számára. Lehetőség van horgászatra. A tó melletti Mocsár Lokál elnevezésű vendéglátóhelyen válthatnak napijegyet, a hozzánk látogatók. A frissítő italokon kívül, hamburgert és pizzát lehet vásárolni a büfében, amiben lakossági felajánlásokból kis tájház alakult ki. A gyűjtemény folyamatosan gyarapszik.

Az egyhektáros tóhoz legalább 2 hektárnyi zöldfelület tartozik. A füves, fás részen van játszótér, kemence, szalonnasütők, bográcsos főzőhely is. A szabadtéri kemencénk mindenki számára elérhető. Családoknak, baráti társaságoknak a horgászat mellett bográcsozási lehetőség is adott. A tóban nemcsak horgászni lehet, hanem vízi biciklizni is. A magával ragadó környezet ideális esküvői szertartások, születésnapok, ballagások vagy bármilyen családi rendezvények megtartására.

A faluban országos szinten is ritkaságszámba menő ökumenikus templom épült. A Szent Lászlóról elnevezett modern stílusú, dísztéglával burkolt szép épületben a helyi katolikus, református és evangélikus gyülekezet tartja istentiszteleteit.

Igazán kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújt a község szívében található Szent László park, ahol a fák árnyékában pihenhetünk meg egy séta közben.

A község kulturális élete a Veres Péter Faluházban is fokozottan jelen van. Az Eperjesi Kéknefelejcs Hagyományőrző Klub keretein belül a Népdalkör tartja próbáit heti rendszerességgel. A művelődési házban a szabadidős tevékenységek mellett a kulturális és szórakozási lehetőséget biztosító programok egyre nagyobb számban jelennek meg.

Augusztusban rendezzük meg a családi napot, a tó melletti rendezvénysátorban, ami a legtöbb látogatót hívja a településre. A rendezvényen minden korosztály számára kínálunk programot. Ezen a napon kerül megrendezésre a már hagyományosnak mondható „Falusi olimpia” nevű programunk amelyen a helyi és környező településekről érkező csapatok mérik össze tudásukat és erejüket különböző feladatokon.

Eperjes település ideális pihenést biztosít a nyüzsgő városokból elszakadni kívánó, nyugalomra és természetre vágyó családoknak, baráti társaságoknak.

Eperjes 1kép
Eperjes 2kép
Eperjes 3kép

Teljes népesség: 465

Terület: 73,89km2

Járás: Szentesi járás

Irányítószám: 6624

Testvérvárosok:

még nincs

Weboldal: www.eperjes.hu

Videó: https://youtu.be/NXUCEPomepI

Közeli látnivalók

Az Alföldi Kéktúra (AK) Csongrád megyei szakasza

Az Alföldi Kéktúra (AK) Csongrád megyei szakasza

Eperjes Football Club

Eperjesi Kéknefelejcs Hagyományőrző Klub

Eperjesi Királyság-puszta

Eperjesi Szent László Templom

Király-tó

Sárgahegyesi kastély

Termelők

X