Skip to main content

Vízenkőtt, kútbakőtt

Érték bemutatása:

A vízenkőtt, más néven kútbakőtt hagyományos régi süteményfajta. A parasztság körében elterjedt volt. A tanyákon lakó parasztság próbált mindenféle finomságot előállítani a rendelkezésre álló egyszerű alapanyagokból. Ledagasztották, ruhaszalvétába tették, és beledobták az ásottkútba, amiben víz volt. Ezt a süteményfélét kelt tésztából készítették, jellegzetes, hogy a jól kidolgozott tésztát hideg helyen kellett keleszteni. Hűtő nem lévén, az ásott kútba eresztették le a tésztát kelni. Mai modern módon a hűtőszekrény is megteszi. Szigeti György néprajzkutató az apátfalvi népi ételek gyűjteményében szerepelteti a kútbakőttet is. Szigeti György gyűjtése alapján, ez a recept szerepel a Kútba’ kőtt-búbosba’főtt c. népi ételeket tartalmazó könyvben is: „A kútbakőtt vagy vízenkőtt úgy készült, hogy egy bögre zsírt, egy bögre tejfölt, egy bögre tejet, 4 db tojást 3 dkg élesztő hozzáadásával liszttel és pici cukorral összegyúrták, azután ruhába tették, és vízben kelesztették. Sokan vödörben leeresztették a kútba. Voltak, akik szögletes formára vágták a tésztáját és kristálycukorral hintették meg sütés előtt. Mások diós cukorban megsodorták.” Apátfalván a Gasztrofesztiválon igyekeznek a régi hagyományos süteményeket feleleveníteni, megsütni, megkóstoltatni a falu lakosságával, az érdeklődőkkel. Ott helyben a recepteket is meg lehet kapni. Így próbálják a szervezők az elfeledett népi ízeket feléleszteni, divatba hozni újból.
II. Gasztronómiai Fesztivál 2016 2016-ban ott volt a sütemények között a vízenkőtt, lehetett kóstolni és receptet hazavinni. A Gasztrofesztiválon sütött vízenkőtt receptje: 50dkg liszt, 10 dkg zsír 2 tojás, 1 dl tejföl, 2dl tej, 3 dkg élesztő, fél teáskanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, beletesszük a lisztet a zsírral, tejföllel, tojásokkal és a sóval, citromhéjjal és citromlével. Jól kidolgozzuk, míg puha tésztát kapunk. Egy nagy fazékba 4 liter hideg vizet engedünk. A tésztát tiszta konyharuhába kötjük lazán, hogy legyen helye nőni. Egy órán át pihentetjük a vízben, amíg megfordul a tészta. Liszt helyett cukorba forgatjuk. A tésztát a lisztből kivesszük, lecsepegtetjük, ökölnyi darabokat tépünk. Rudakat sodrunk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, és kiflire formázzuk. Meghempergetjük a cukorba és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 180 C-on sütjük, félidőben megfordítjuk. Kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Más recept szerint: Gyakorlatiasabban leírva: 1 jó marék hideg, fagyos zsír, kb 80 dkg liszt, 3dl langyos tej, pici cukor, 5 dkg élesztő, 3 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 1 evőkanál cukor h. édes legyen a tészta. Lehet bele reszelt citrom haját is tenni. Ha nem elég könnyű a tészta langyos tejet teszünk még bele. Régen nem volt mérleg, nem mértek semmit, gondolomra, marékra, bögrével mértek mindent. Összeállítom, jól ki kell dolgozni, kézzel gyúrni a tálban sokáig. Régen úgy kellett bekötni a ruhaszalvétába, hogy férjen benne a keléskor is. Hideg helyen keleszteni két órán át legalább. A tésztából kis darabokat csípünk, 10-12 cm hosszú rudacskákká alakítjuk, belemártjuk a cukros darabos dióba és közben sodorjuk. Végül kifli alakot formálunk belőle és kizsírozott tepsibe tesszük sülni.

Érték indoklása:

Olcsó egyszerű süteményféle. Nem igényel bonyolult eszközöket, gépeket, technikát. Egyszerűen beszerezhető alapanyagokból állítjuk össze. Kiadós, bőséges, laktató étel. Ha jól ki van dolgozva, jól megkel, ritka lesz a tésztája. A parasztok jellegzetes, hagyományos süteménye.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Turisztika

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Kútba’ kőtt-búbosba’ főtt Dédszüleink ételei a reformkonyhában Röszke 2003 Szerk.: Móricz Ágnes

Vízenkőtt, kútbakőtt 1kép
Vízenkőtt, kútbakőtt 2kép
Vízenkőtt, kútbakőtt 3kép
X