Skip to main content

Vízenkőtt, kútbakőtt

Érték bemutatása:

A vízenkőtt, más néven kútbakőtt hagyományos régi süteményfajta. A parasztság körében elterjedt volt, minden háznál sütötték. A tanyákon lakó parasztság és a szegényebb népréteg próbált valamiféle édességet, finomságot előállítani a rendelkezésre álló egyszerű alapanyagokból. Ledagasztották a tésztát, ruhaszalvétába tették, lazán bekötötték, és beledobták az ásott kútba, amiben hideg víz volt. Sokan vödörben eresztették le a kútba. Innen kapta a sütemény a nevét is. Ezt az édes süteményfélét kelt tésztából készítették, jellegzetes, hogy a jól kidolgozott tésztát hideg helyen kellett keleszteni. Hűtő nem lévén, az ásott kútba eresztették le a tésztát kelni. Mai modern módon a hűtőszekrény is megteszi. Érdekes módon a hideg helyen is megkelt a tészta, igaz lassabban. Szögletes formára vágták és kristálycukorral hintették meg sütés előtt. Mások diós cukorban megsodorták. Elkészítésének receptje: Gyakorlatiasabban leírva: 1 jó marék hideg, fagyos zsír, kb 80 dkg liszt, 3dl langyos tej, pici cukor, 5 dkg élesztő, 3 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 1 evőkanál cukor, hogy édes legyen a tészta. Lehet bele reszelt citrom héját is tenni. Az élesztőt a langyos cukros tejben fel lehet futtatni, utána kell beletenni a többi hozzávalót. Ha nem elég könnyű a tészta, langyos tejet teszünk még bele. Régen nem volt mérleg, nem mértek semmit, gondolomra, marékra, bögrével mértek mindent. Összeállítjuk, jól ki kell dolgozni, kézzel sokáig gyúrni a tálban. Ha összeáll, egy cipót formázunk belőle. Úgy kell bekötni a ruhaszalvétába, hogy férjen benne a keléskor is, legyen nagyobb a szalvéta. Hideg helyen kell keleszteni két órán át legalább, mert lassabban dolgozik az élesztő. Ha megkelt kivesszük a ruhából, és a (cipóból) tésztából kis darabokat csípünk, 10-12 cm hosszú rudacskákká alakítjuk, belemártjuk a cukros darabos dióba és közben sodorjuk. Végül kifli alakot formálunk belőle és kizsírozott tepsibe tesszük sülni. Régen sokan laktak együtt, így hatalmas adagokat sütöttek egyszerre, mert ez a tészta nem romlott meg, néhány napig el tudták tárolni. Ha megszáradt, tejjel akkor is elmajszolgatták.

Érték indoklása:

Olcsó egyszerű édes süteményféle. Nem igényel bonyolult eszközöket, gépeket, technikát, még mérleget sem. Egyszerűen beszerezhető alapanyagokból állítjuk össze. Szinte nem lehet elrontani. Kiadós, bőséges, laktató sütemény. Ha jól ki van dolgozva, jól megkel, ritka lesz a tésztája. A finom ízt a dió adja, diófa volt minden tanyán, kedvelt csemege volt, nem kellett pénzt adni érte. A parasztok jellegzetes, hagyományos süteménye. Mivel nem krémes, nem savanyodik, nem romlik meg.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Csanádpalotai Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csanádpalota

Irányítószám: 6913

Érték szakterülte kategória: Turisztika

Vízenkőtt, kútbakőtt 1kép
X