Skip to main content

Viharharangok

Érték bemutatása:

A viharharangok a legtöbb esetben a keresztek kísérői, elvétve lehet látni magányosan álló viharharangot. Ezeket általában egy „högyben” (magasabban fekvő partosabb terület) lévő csőszház mellé állították fel. Domaszéken összesen két harang mellett nincs kereszt: a Csikós János És a Bönde Imre-féle harang mellett. „A harangozás a csősz (kapás) feladata volt. A harangozót régen csősznek vagy harangatyának nevezték.” A harangatyaként emlegették még azt a személyt is akinek a harang létrejöttét köszönheti. A csőszházat a második világháború idején a csősz nevére íratták, így továbbra is ő harangozott, amíg ki nem öregedett.
Ha eladták a csőszházat a harang nem került az új tulajdonoshoz, ekkor kezdődött meg a harangok vándorlása. Sajnos emiatt sok közülük elkallódott.  A harangok Domaszéket egy külső és egy belső körbe rendezve védték a viharos időszakban Szent György napjától Szent Mihály napjáig. Az egyik legrégibb viharharang a nagymátyás-hegyi kereszt mellett áll. Ezt a rajta lévő feliratból tudjuk: „Szegeden anno 1859. Nagymátyáshegyi”. Tényleges történetét sajnos nem ismerjük, annyi bizonyos valamikor Ördög József tanyája mellett állt, aki gondját viselte és harangozott is vele.

Érték indoklása:

A viharharangok egy olyan régi kultúra és hitvilág emlékét őrzik, amelyet ma már kevesen ismerünk. Ezek a tárgyi bizonyítékai annak a hitnek, hogy az ember csak Isten segítségével képes úrrá lenni az időjárás viszontagságain. Az emberek akkoriban még a természet megfigyeléseire hagyatkozva látták előre hogy melyik felhő hoz jégverést és a harangozással igyekeztek szerteoszlatni a felhőket. Ez sok esetben sikerült is. Volt olyan gazda aki büszkén állította hogy az ő földjén amíg ő harangozott egyszer nem esett jégeső. Ezek az egyedi műemlékek mindenképpen megőrzésre érdemesek, sajnos az idők során elég kevés számban maradtak fenn és számuk továbbra is egyre csökken. Varga Ferenc plébános egészen 1963-ba bekövetkező haláláig még tizenkét viharharangot számolt össze. Bálint Ibolya 2007-ben a Tanúk az út mentén című, Domaszék szakrális kisemlékeiről készített munkája során kilencet sikerült megtalálnia.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Domaszéki Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Domaszék

Irányítószám: 6781

Érték szakterülte kategória: Épített

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Bálint Ibolya: Tanúk az út mentén : Domaszék szakrális kisemlékeiről (viharharangok és keresztek). - Domaszék 

Viharharangok 1kép
X