Skip to main content

Vicsay Lajos Helytörténeti gyűjtemény – Múzeum

Érték bemutatása:

Az intézménynek a város egyik legrégebbi épülete ad otthont. A múzeum megújult kiállításokkal várja látogatóit. A gyűjtemény állandó kiállítás keretében a kisteleki és Kistelek környéki népélet tárgyait mutatja be a XX. század első feléből. Az épületben a paraszti házbelső és háztartás, valamint a községben egykor működő iparos műhelyek (kovács, cipész, takács) tárgyi emlékeit tekinthetik meg a látogatók. A tájra jellemző szántóföldi gazdálkodást kültéri kiállítás mutatja be.
A múzeum udvara közösségi rendezvények színtere. A programok hangulatát a kellemes környezet, a kert díszeként szolgáló 200 éves tölgyfa, és sütésre-főzésre alkalmas udvari kemence biztosítja.
„Mesélő tárgyak” – állandó kiállítás és digitális gyűjtemény:
A patinás polgári házban működő múzeum megújult állandó kiállítással és digitális gyűjteménnyel várja látogatóit. A Kistelek helytörténete és néprajza c. állandó kiállítás Kistelek népéletét mutatja be a 20. század első felében.
A híres, 200 éves múltra visszatekintő kisteleki kézműipart a kiállításban a kovács, a cipész, és a takács műhely eleveníti meg. A tájra jellemző hagyományos paraszti gazdálkodásról, és életmódról a parasztház berendezési tárgyai, és a kültéren kiállított mezőgazdasági eszközök mesélnek. Aki a kiállított tárgyakról többet szeretne tudni, böngészhet a műtárgyak-, archív fotók-, és dokumentumok digitális gyűjteményében, és megtudhatja azt is, hogyan lett a pusztai betyároktól fenyegetett 18. századi postaállomásból népes település.
A megfáradt átutazónak a múzeum udvarán álló 200 éves tölgyfa hűvöse kínál pihenést.
Az intézmény az iskolás csoportokat előzetes egyeztetéssel múzeumpedagógiai foglalkozással várja.

Járás: Kisteleki járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Kistelek

Irányítószám: 6760

Érték szakterülte kategória: Épített

Vicsay Lajos Helytörténeti gyűjtemény – Múzeum 1kép
Vicsay Lajos Helytörténeti gyűjtemény – Múzeum 2kép
Vicsay Lajos Helytörténeti gyűjtemény – Múzeum 3kép
Vicsay Lajos Helytörténeti gyűjtemény – Múzeum 4kép
Vicsay Lajos Helytörténeti gyűjtemény – Múzeum 5kép
Vicsay Lajos Helytörténeti gyűjtemény – Múzeum 6kép
Vicsay Lajos Helytörténeti gyűjtemény – Múzeum 7kép
Vicsay Lajos Helytörténeti gyűjtemény – Múzeum 8kép
X