Skip to main content

Vesszőfonás

Érték bemutatása:

A fűzfafélék családja igen régi, de géncentruma Közép-Európa és Belső-Ázsia, főleg a Himalája vidéke, az a terület, ahol a magyarság élt és mozgott. A fűzfafélék közül kosárfonásra legalkalmasabb a nemesített amerikai fűz (Salix rigida) és a kosárfonó fűz (Salix viminalis), amely a világon a legjobb minőségben a Körösök és a Tisza környékén él, ezért alakultak ki itt a kosárfonó műhelyek. Egyik oka a legjobb alapanyag mellett az is volt, hogy ezen a területen nagy szükség volt a kasra, a fonott kerítésre, a kocsikasra, a halkasra és más „lélegző” tartóedényre, amelyben a termékek nem dohosodnak meg. Hazánk földrajzi és éghajlati viszonyai kiválóan alkalmasak a fűz termesztésére. A folyók szabályozásáig a mocsár és árterületek természetes otthont biztosítottak a vadon termő, szinte erdőséget alkotó füzeseknek.
Vesszőből font tárgyakat korábban mindenhol készítettek, ahol a fűz megélt, ugyanis a mindennapi életben jelentős volt felhasználásuk. A fűz általában vízjárta területeken, folyók partján jellemző növény, több fajtája ismert, de ezek közül nem mindegyik alkalmas fonásra. A vesszőfonás nem mint külön mesterség élt a hagyományos paraszti társadalomban, egyes, az amúgy gazdálkodással foglalkozó családok a téli időszakban amikor a mezőgazdasági munka szünetelt az ősszel leszedett vesszőt feldolgozták a tavaszi munkálatok kezdetéig. Általában saját használatra készítették kosaraikat, mindenki megcsinálta amire szüksége volt a ház körül.
De voltak a kosárfonásnak specialistái is, akik már komolyabb mennyiségben, eladásra dolgoztak, vagy olyan dolgokat készítettek, melyeket más nem tudott a ház körül akárki elvégezni. Ahol kevesebb volt a föld, ott a kosárfonás túlnőtte az önellátás kereteit, kifejlődtek a háziiparosok, nekik az élet megélhetését már a kosárfonás adta.

Érték indoklása:

Sándorfalva mezőgazdasági tevékenységének egyik meghatározó ágazata volt. A kosárfonásnak nagy jövője van. A műanyag szatyrok ideje lassan lejár. Az ember természetszerűleg vágyik természetes alapanyagú, praktikus és szép tárgyakra. A legtöbb ember szívesen enged be lakásába, házába olyan tárgyakat, melyek egy cseppnyi természetet jelenítenek meg.

Járás: Szegedi járás

Az értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma: 63/2014 (V.29.) Kt.

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Sándorfalvi Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Sándorfalva

Irányítószám: 6762

Érték szakterülte kategória: Agrár

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://sandorfalva.hu

Vesszőfonás 1kép
X