Skip to main content

Veréb János mintagazda, állattenyésztő tevékenysége

Érték bemutatása:

Veréb János 1900-ban született, tanyasi lakos volt és a termőföld, az állatok szeretete tette gazdaggá az életét. Olyannyira szerette azt a világot, hogy Mesterré emelte, ugyanis gazdálkodásáért, szarvasmarha állományáért sorozatos kiállításokon elért kiváló eredményeiért a „MINTA gazda” kitüntető címet kapta. Ezért élete végéig „minta Verébnek” hívták a faluban. A közéletet is fontosnak tartotta, melyben hívásra mindig jelen volt és tudásával támogatta. A történelmi változásokkor az első megalakult Tsz elnöke volt. Mindenkor, mindenki számíthatott a segítségére, akár pénzadományokkal is. Tanyáján minden állat megtalálható volt, az akkori kor minden sertés fajtája. Nagy falka cigáják, pulyka kacsa liba, rengeteg galamb. Minőségi szarvasmarha tenyészállomány ékesítette az istállóit. Szorgos, minőségi munkásságát sok miniszteri kitüntetés jelzi. Az akkori vadásztársaság egyik megbecsült tagja volt vadászként. A zenét, a nótázást szerette és cimbalmon is jól játszott. A téeszesítés során kiváló eredménnyel elvégezte a növényvédő iskolát, majd ameddig bírta, növényvédősként is dolgozott. Az élettársa halála után családja körében élt, majd unokái, unokamenye és dédunokái szeretetében halt meg 1991-ben.

Érték indoklása:

Apátfalva mintagazdáját csodálták a falubeliek a jó állatszaporulat miatt, mellette ismerték is, tudták, hogy dolgos és végtelen a munkabírása. Sok kitüntetés, oklevél tanúskodik jószágszeretetéről és eredményes jószágtartásáról. Állatkiállításokról oklevelekkel, kitüntetésekkel tért haza, jutalmazták lúdját, tehenét, üszőjét, bikáját és juh állományát is.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Agrár

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): MTVA.hu archívuma 9 fotó van feltéve Veréb Jánosról. Halász Péter: A termelőszövetkezeti mozgalom története Apátfalván című könyv (Agrártörténeti tanulmányok 3.) 34. oldal

Veréb János mintagazda, állattenyésztő tevékenysége 1kép
Veréb János mintagazda, állattenyésztő tevékenysége 2kép
Veréb János mintagazda, állattenyésztő tevékenysége 3kép
X