Skip to main content

Vasútállomás épülete

Érték bemutatása:

Az állomás az 1903-as menetrendben Központ 300. sz. őrház néven, Posta, távirda és vasúti állomás 1918-ban Szeged-Felsőtanya néven fotón látható, és az 1943-as menetrendkönyvben Szeged-Felsőközpont néven található meg. A felvételi épület HÉV III. osztályú felvételi épület azzal a kiegészítéssel, hogy itt megépült az épülethez kapcsolódó fedett-nyitott váró, amit elég kevés helyen találunk ma már meg, igaz itt sem az eredeti faszerkezetes, hanem tömörfalas kivitelben. Ezek, a típusterveken szereplő faszerkezetes várók az épület mellett sok esetben egyáltalán nem épültek meg, s ha mégis, akkor sok elpusztult belőlük, sokat átépítettek. Maga az épület eredeti állapotban áll, se nem lepusztult, se nem természetellenesen újszerűre felújított. Az ilyen állomásépületek árasztják a leghitelesebb hangulatot.
Az állomáson van még egy, a felvételi épülettel egykorú, egyszekciós faszerkezetű raktárépület, amely szintén típusterv alapján épült. Az állomás három vágánnyal rendelkezik, átmenő a második. A felvételi épülettől kicsit távolabb húzódik a HÉV vonalak mellett gyakran látható földszintes, hosszú épület, amely lakásként (egykor forgalmista lakásaként) működik. A felvételi épülethez hasonló szép állapotban van, téglaarchitektúrája is hiánytalan. Az állomáson van még egy, a felvételi épülettel egykorú, egyszekciós faszerkezetű raktárépület, amely szintén típusterv alapján épült. A felvételi épület utca felőli oldalán, az épület hátulján ugyanaz a homlokzati elrendezés figyelhető meg, mint elől, itt azonban a bal oldalon nem volt szükség az ajtóra. Hogy a típustervtől való eltérés ne borítsa fel nagyon az ablakok elrendezésének harmóniáját, a kihagyott ajtót vakablakként vagy amolyan “vakajtóként” alakították ki. A raktárhoz vezető vágány az első vágányból ágazik ki, a váltó a felvételi épület előtt helyezkedik el.

Érték indoklása:

A vasútállomás Balástya legrégebbi, ma is álló épülete, és az eredeti típustervhez képest az értékét nem befolyásoló kevés felújítás történt rajta. Mivel megszűnt a korábbi funkciója, ma kissé elhanyagolt az állapota, ezért ha megyei értékké válik, megőrizhető lehetne az utókornak.

Járás: Kisteleki járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Balástyai Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Balástya

Irányítószám: 6764

Érték szakterülte kategória: Épített

Vasútállomás épülete 1kép
Vasútállomás épülete 2kép
Vasútállomás épülete 3kép
X