Skip to main content

Tótkalács

Érték bemutatása:

Arra az időszakra tehető keletkezése, amikor a falunkba szlovákokat telepítettek be (1700-as évek vége felé). A receptje anyáról – leányra szállt. Főleg ünnepekkor szoktuk sütni, húsvétkor, karácsonykor, falunapra, vagy ha vendégek jönnek a falunkba, házunkba. Elég munkaigényes, de nagyon finom és különleges, édes, mazsolás, fonott kalács. Boltban nem lehet kapni, csak házilag készül. Én húsvétra mindig sütök, hiszen ez a keresztények legnagyobb ünnepe.
Hozzávalók: 0.5 liter tej, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só, 2 tojás sárgája, 1 csomag mazsola, (10 dkg) 10 dkg margarin vagy vaj, 1 kg liszt Elkészítése: Egy nagy tálban langyos tejbe a cukrot, sót beleteszem, összekeverem, beleteszem a tojássárgáját, élesztőt, megfuttatom és hozzáadom a lisztet (tótkomlósit) és 5 dkg margarint vagy zsírt. Jól kidolgozom és 5 felé vágom és cipót formálok belőle. Kicsit pihentetem. Addig kikeverem a vajat habosra és adok bele 1 kanál lisztet. Az 5 cipót tányér nagyságúra kinyújtom, (mintha palacsinták lennének) és egyenként megkenem a vajas liszttel, (az utolsót nem) majd egymás tetejére rakom. (mint a palacsintatortát ) Pihenni hagyom egy kis ideig. Abroszt teszek alá, rá ezt az öt emeletes tésztát. Először nyújtófával nyújtom, majd, mint a rétest, asztal nagyságúra húzom. Meglocsolom zsírral és megszórom mazsolával. Felgurítom, mint a rétest, levágom a csíkot, 8 szálat készítek belőle. Négyet, négyet összefonok és tepsibe teszem. Egy órát kelesztem, ha letelt sütőbe teszem. (Nem kell megkenni semmivel.) Fél süléskor megkenem cukros vízzel. (2 kanál kristálycukor + 1 kis kanál víz. Kevergetni kell.) Visszateszem kis lángon sülni. Akkor jó, ha egész kristálycukor is van rajta. Ezt a kalácsot este is meg lehet csinálni és kora reggel sütni. A titka, a tejet hidegen kell használni és a kész kalácsot hidegre kell tenni és reggelig megkel. A tótkalácsot nem kell vágni, hanem törni kell belőle.

Érték indoklása:

Egy igazi különlegesség ez az édes kalács. Ha jól meg van csinálva a tészta, szét lehet szedni rétegekre. Viszonylag olcsó, kelt tésztaféle. Hagyományos összetevőkből áll, elkészítése nagy szaktudást igényel, és sok idő, türelem kell hozzá. Receptes könyvből nem lehet megcsinálni, ezt látni kell.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Csanádpalotai Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csanádpalota

Irányítószám: 6913

Érték szakterülte kategória: Agrár

Tótkalács 1kép
Tótkalács 2kép
X