Skip to main content

Tóth Attila amatőr fotóművész munkássága

Érték bemutatása:

Tóth Attila Szegeden született, 2000. március 7-én. Dócban járt óvodába és az általános iskola első három osztályát is itt járta ki, majd ezt követően Balástyán fejezte be a tanulmányokat. Középfokú intézménybe jelentkezett, így jelenleg a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolába jár. Már 4-5 éves korában érdekelte a természet elragadó világa. Kiskertet is alakított ki magának, ahová virágokat- és zöldség-féléket ültetett el. A természet iránti vonzódása egyre inkább erősödött benne, majd 7-8 évesen a repülők iránt is érdeklődött, melyet leginkább az bizonyít, hogy 9 évesen már a szolnoki helikopterbázison is volt.
A fotózás iránti szenvedélye a 2010-es évi repülőnapon teljesedett be, ahol két-háromszáz képet készített az akkori kis, kompakt gépével. 2012-ben történt egy olyan változás, amikor molnár-fecskéket mentett meg, innen kezdődött el a madarak iránti szeretete. Elkezdte a madarak életét tanulmányozni, egyben minden pillanatukat megörökíteni, de a tájakat és minden természeti szépséget igyekezett lefotózni.
Képein is jól érződik, hogy leginkább a madarak életére fókuszál, ugyanis a fotói legnagyobb részét, a madaras fotók teszik ki. Számára a legfontosabb, hogy minél jobban élethűek legyenek a fotói, ezért képes volt, a legnehezebb időszakokban is, hóban, de akár sárban is feküdni, több órákig várva. A ma 17 éves Tóth Attila, mára a természetfotózás rabja lett. Saját madár-lesét építette fel, veteményeskertjük hátsó részét is kisajátította, ahol felépített egy lest és egy madárfürdetőt, hogy odacsalogassa a gyanútlan modelleket. Földrajztanára is támogatta első fotóit meglátva, biztatta mindig, hogy folytassa, otthonában is természetrajzi könyvek sorakoznak a polcán. Példaképe Máté Bence Pusztaszerről indult természetfotós, akivel nemrégiben találkozott is.

Sokan támogatják, látják el tanácsokkal, vagy lesállásra alkalmas hellyel. A kiállításokon is sokan érdeklődnek, hogyan jutott el idáig, mindig kiemeli, hogy mindent képes elkövetni a sikeres fotózás, az igazi élmény megörökítésére. „Amikor először jöttem ki télen, nagy hó volt. Kifeszítettem egy zsákot két bokor közé, kikotortam alóla a havat, és ott vártam a madarakat. Két órát ültem ott, mire jött egy, addigra már a gépem is befagyott. Hazamentem megmelegedni, majd kijöttem újabb három órára.” Az első fotós bemutatkozására 12 évesen Balástyán az iskolában került sor, egy iskolaest keretében.

Érték indoklása:

Tóth Attila már gyermekkora óta foglalkozik a fotózással, az évek során a fotók gyűjteménnyé szerveződtek, több kiállításon vett részt és folyamatosan felkérik. A fiatal tehetségeket támogatni kell, ezért is kerül ajánlásra a helyi Értéktárba való felvételhez.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Dóci Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Dóc

Irányítószám: 6766

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hoban_is_orakat_tolt_madarlessel/2486203/

Tóth Attila amatőr fotóművész munkássága 1kép
Tóth Attila amatőr fotóművész munkássága 2kép
Tóth Attila amatőr fotóművész munkássága 3kép
Tóth Attila amatőr fotóművész munkássága 4kép
X