Skip to main content

Történelmi arcképcsarnok

Érték bemutatása:

Székely Bertalan Erzsébet királynét koronázási ruhában ábrázoló, egész alakos festménye mellé – a megrendelő Csanád vármegye – elkészítette Deák Ferenc egész alakos képét is. Látható még Kossuth Lajos és Széchenyi István, Mária Terézia és Justh Gyula szintén egész alakos festménye is. Barabás Miklóstól két mellkép található, amelyről Csanád és Torontál vármegyei alispánok tekintenek vissza a látogatóra. A múzeum néhány éve Lotz Károly képpel gazdagodott, amelyen az egykori főispán Lonovics József és felesége Hollósy Kornélia unokája, Lonovics Kornélia látható.

Érték indoklása:

A makói múzeum különleges értéke az összesen 24 történelmi portrét tartalmazó Történeti Arcképcsarnok, amelyben a magyar, valamint a Csanád és Torontál vármegyei történelem jeles alakjai láthatók. A gyűjtemény legfontosabb darabjai az állandó kiállításon tekinthetők meg.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Halmágyi Pál: Csanád és Torontál vármegyék tisztségviselői 1779–1944. Makó, 2001. A Makói Múzeum Füzetei 100.

X