Skip to main content

Tarhonyakészítés

Érték bemutatása:

A régi időkben a falvakban nyáron mindenki csinált egy évre való tarhonyát. A tarhonya az étkezések fő alapja volt, sokféleképpen főzték, pörkölttarhonya, krumplistarhonya, tarhonyaleves, tejleves tarhonyával és tarhonyás csirke volt a legfinomabb. Az emberek szerették ezeket az ételeket. A tarhonya magyar étel. pl. Erdélyben nem ismerik, más országokban pedig azt hiszik, hogy az a galuska, vagy laska. Azonban ha megkóstolják, kedvencükké válik. Készítése arra az időszakra esik, amikor sok a tojás, és nem tudják mire használni. (főleg nyáron) A csináláshoz meleg kell, hogy ki lehessen tenni a napra, mert esős, nedves időben megszürkül. A tarhonya csinálására jól fel kell készülni, erősnek és egészségesnek kell lenni, mert az a néhány óra, ami alatt csináljuk, bírni kell a munkát.
Előre be kell szerezni jó minőségű lisztet, (lehetőleg tótkomlósit) tojást, ha sikerül gyöngyös tojást is, mert az szép sárga. 1 kg liszthez 6 darab tojás kell. Rendelkezni kell fateknővel, és két rostával, (kisebb és nagyobb lyukú legyen) párszárítóval és lenvászon abrosszal. Két fő kell a csináláshoz. Általában 4 vagy 6 kg lisztből csinálnak egyszerre tarhonyát. A teknőbe beleszórjuk az összes lisztet. A tojásokat leütjük, teszünk bele ízlés szerint sót, és kb. fél liter vizet és ezt jól összekeverjük. Tiszta tojásos tarhonya nehezen föl meg. Van, aki azt mondja, hogy a sótól megereszkedik a tarhonya, de ha jól ki van szárítva, évekig eláll. A teknőben levő lisztre merőkanállal lassan, óvatosan csurgatjuk a tojáslét, s a másik személy keveri a lisztet a kezével. Ezt mindaddig csinálják, míg a liszt összeáll a tojástól. A teknő két végére állunk, és a kezünkkel összeszorítjuk, gyúrjuk és kavarjuk, úgy hogy a liszt alja is felülre kerüljön. Időnként ismét locsoljuk. Gyúrjuk, kavarjuk mindaddig, míg a verejték le nem gurul a homlokunkról. Amikor már a tészta apró gömbökbe összeáll, kerekedik, a nagyobb rostába rakjuk és átrostáljuk. Akkor dolgozunk jól, ha sok átpotyog rajta, mert aprók a tésztagömbök. A nagyokat, amik nem hullottak át a rostán, áttörjük bele a teknőbe és megint locsoljuk, gyúrjuk. Újra átrostáljuk a kicsi és a nagy rostán. A teknőbe visszatesszük a kicsi tarhonyát, meglocsoljuk, összegyúrjuk, hogy nagyobb legyen. Addig ismételjük, amíg az ujjainkon a bütykök pirosodnak. (ha igen, jól dolgoztunk.) Végül kerekítjük a tarhonyát. Az ujjunk hegyét belemártjuk a tojássárgájába, és ezzel kerekítjük, kör alakú mozdulatokkal. A kezünk fejére szórunk, és ha nem lisztes, akkor kész a tarhonya, vége a gyúrási munkának. A párszárítót asztallábra tesszük, azért hogy alulról is szellőzzön, járja a szél a levegő. Ráterítjük az abroszt, és ráöntjük a tarhonyát, eligazítjuk a kezünkkel. A napon szárítjuk és időnként az ujjunkkal megkavargatjuk. Tűző napon szárítjuk. Estére bevisszük az asztalra. Én két- három napig kinn szárítom. Van, aki csak egy nap, mert kifakul. Mikor már kiszáradt, jó keményre, kettéveszem a rostával kicsi és nagy tarhonyára. Vászonzacskóba teszem, és a kamrába felakasztom.
Az az asszony, aki nem lusta, így készíti a családnak egy évi tarhonya szükségletét. Én minden évben készítek tarhonyát az egész család részére.
Lusta asszony tarhonyájának hívják a reszelt tésztát. Úgy készül, mintha levestésztát gyúrnánk, egy nagy tömbből, azt kell reszelőn lereszelni, majd az asztalon kerekíti, és kész az áltarhonya. Ha nem jól van megkerekítve főzés közben a tarhonya kinyílik.

Érték indoklása:

A házi tarhonya semmi adalékanyagot nem tartalmaz, a sok tojástól szép sárga. Nehéz munka a tarhonyacsinálás, de évente csak egyszer kell nekifogni. A női generációk fogtak össze, lány, anya mama kellett ehhez a művelethez. Ha sikerül jó napos forró időt kifogni, gyorsan megszárad, élénk színe megmarad. Egész évben lehet főzni belőle, ha nem tojnak a tyúkok, nincs friss tojás, ezt elő lehet venni. Régen ez egy trükk volt, hogy a tojást tudták télen is gazdaságosan felhasználni.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Csanádpalotai Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csanádpalota

Irányítószám: 6913

Érték szakterülte kategória: Agrár

Tarhonyakészítés 1kép
Tarhonyakészítés 2kép
Tarhonyakészítés 3kép
Tarhonyakészítés 4kép
Tarhonyakészítés 5kép
Tarhonyakészítés 6kép
X