Tarhonya
Érték bemutatása:
A tarhonya jellegzetesen alföldi tésztaétel, pontosabban a Dél-Alföldről, terjedt el és vált kedveltté az egész magyar táplálkozáskultúrában. Előzményei a magyar nép táplálkozásában már a középkorban megtalálhatók, de ezen a néven csak a 18. század második felében említik. Hódmezővásárhelyen az elmúlt századokban a legnépszerűbb ételek közé tartoztak a szárított tarhonyából főzött ételek. Mivel laktató, könnyen szállítható és tárolható, különösen kedvelték a családjuktól távol dolgozó férfiak: pásztorok, halászok kubikosok. A legtöbb családban legalább hetente egyszer asztalra került valamilyen formában, de „takarékos” gazdáknál akár naponta is, ezért őket „tarhonyás parasztoknak” csúfolták.
Járás: Hódmezővásárhelyi járás
A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Hódmezővásárhelyi Települési Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: HódmezővásárhelyIrányítószám: 6800Érték szakterülte kategória: Turisztika