Skip to main content

Szőlőtermesztés (rajnai Rizling, Chardonnay; Ottonel muskotály)

Érték bemutatása:

A Tóth Pincészet az évezredes múltra visszatekintő Csongrádi borvidékhez tartozó Ásotthalmon található. A borvidék legdélibb csücskében fekvő területeiken a napsütéses órák kiemelkedően magas számának, a löszös homoktalaj egyedi összetételének és lelkiismeretes munkájuknak köszönhetik a boraik alapanyagául szolgáló szőlő kiváló minőségét. A Tóth Pincészet Vitifarm Kft. néven 1991-ben alakult szőlőtermesztés és borászati tevékenység céljából. Szőlőterületei a néhány hektáros nagyságról a 2000-es évek elejéig folyamatosan emelkedve elérték a 67 hektárt.

Jelenleg kb. 50 hektár területen gazdálkodnak, melyek egy része Ásotthalmon, a többi Mórahalom kissori határában található. A borászat kizárólag saját területén termett szőlőt dolgoz fel. Három fő szőlő – és borfajtája a karakteres savtartalmú Rajnai rizling, a gyümölcsös és vadvirágos Chardonnay és az intenzív illatú Ottonel muskotály.
Pincészetük a térségben egyedülálló módon csak igyekszik a homoki borok népszerűsítéséhez hozzájárulni. Munkájuk során törekednek arra, hogy a borok minőségével és minél szélesebb körű megismertetésével ne csak maguk, hanem településük, Ásotthalom hírnevét is növeljék. Borversenyeken, fesztiválokon rendszeresen megjelennek, ahol a környék borászatait egyedüliként szokták képviselni. Címkéiket is a körzetben található, Csodaréten nyíló virágok ihlették.

Járás: Mórahalmi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Ásotthalom

Irányítószám: 6783

Érték szakterülte kategória: Agrár

X