Skip to main content

Szent István templom

Érték bemutatása:

A tanyaközpont első temploma (kápolna) 1902-ben épült Tóth Imre szegedi ügyvéd és szőlősgazda kezdeményezésére és augusztus 15-én Nagyboldogasszony napján Dessewffy Sándor csanádi püspök szentelte fel a Szent István tiszteletére épített képolnát. A kápolna kezdetetektől kicsinek bizonyult. A hívők körében mozgalom indult, önálló plébánia alakítására. Glattfelder Gyula megyés püspök elfogadta a terveket, Szeged város pedig támogatta az indítványt. A lakosság 25 millió koronát, fuvart-, és szakmunkát vállalt. 1926-ban kezdték meg a plébánia építését. Első plébánosa Virág Vince lett. A hitélet fellendülése, valamint az 1930-as években gyarapodó és sűrűn benépesült vonzáskörzetű központ lakosságának már kicsinek bizonyult a kápolna, ezért bővítésének szervezésére Templomépítő Bizottságot alakítottak. 1937. december 29-én a városi közgyűlés kimondta, támogatja az egyházközség kérését, a templombővítést illetően, ha a költségeket a hívők vállalják.
Az új templom, Sebestyén Endre (1888-1966) szegedi műépítész elgondolása alapján csúcsíves (neogótikus) stílusban, Tápai Dezső szatymazi építész tervei alapján épült.. A kápolnából csak a szentély és a fő torony maradt meg. Az új 1938. november 1-jére már hármas toronnyal épült. A férőhely háromszoros lett.: 1200 hívő fér el benne. Építése közben a misét a szabad ég alatt tartották. 1939. augusztus 20.án, ugyancsak, Szent István tiszteletére nevezték el. Glattfelder Gyula megyés püspök szentelte fel.

Érték indoklása:

A templom a közösséggé szerveződés fontos állomása, így a társadalmi életben is fontos szerepet töltött és tölt be. A vasárnapi mise után lehetőség volt az ismerkedésre, találkozásra. A mai Szatymaz területe kezdetben a felsővárosi, 1894-től pedig a felsőtanyai – felsőközponti – plébániához, a mai Balástyához tartozott. Itt végezték az anyakönyvezést is. A felsőközponti plébános minden második vasárnap mondott szentmisét Szatymazon, az iskolában.21 Ha a ma is itt álló templom, építési dátumát vesszük figyelembe, a 2018-ban 80. évébe lép. A neogótikus jellegű templom, hossztengelyének közepén van elhelyezve a főtornya és két „fiatornya”. Színes üvegablakai és padjai helyi családok adományaiból készültek. Két manuális orgonáját a pécsi Angster cég készítette 1942-ben.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Szatymazi Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Szatymaz

Irányítószám: 6763

Érték szakterülte kategória: Épített

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): - Juhász Antal: Szatymatz. In.: Csongrád Megye építészeti emlékei. Szerkesztette: Tóth Ferenc, Szeged, 2000. - Szatymaz Földje és Népe – Monográfia. Szerk.: Péter László, Szeged, 2000. - Mi Lapunk. Szatymaz. Helytörténeti rovata- Pálmai József: Szatymazi templom

Szent István templom 1kép
Szent István templom 2kép
Szent István templom 3kép
X