Skip to main content

Szent István király templom

Érték bemutatása:

A vidék legszebb és legnagyobb barokk temploma. 1765 és 1772 között épült Engl Antal csanádi püspök támogatásával. A püspök címere ma is a templom főbejárat fölött látható. Tornyában öt harang lakik. Legrégebbit 1815-ben öntötték Szent Imre herceg tiszteletére. A templom különleges kincse a 18. századi Havi Boldogasszony kép, mely Máriát ábrázolja karján a gyermek Jézussal. Az ábrázolás előképe a római Santa Maria Maggiora bazilika kegyképe. Főoltárképe –Szent István király fölajánlja koronáját Szűz Máriának – Csajághy Sándor csanádi püspök megrendelésére 1854-ben készült. A bécsi festőművész, Emler munkája.
A kép két oldalán Szent Imre herceg és Szent László király faszobra tűnik elő. Barokk oltárainak témái: Szent József az ács és Szent Anna olvasni tanítja Máriát. Különösen is értékes a templom rokokó szószéke, melyen többek között a magvető jelenete látható. Egykor a templomban lehettek ma a szegedi egyházmegyei múzeumban lévő piéta és öltöztetős Mária szobrok. Berendezése közül még kiemelésre méltó a fekete márványból készült, copfstílusú keresztelő medence.

Érték indoklása:

A makói építészeti emlékek között különleges helyet foglal el a belvárosi római katolikus templom mind építészeti, mind kultúrtörténeti szempontból. A mai városkép meghatározó eleme. Szépségét csak kiemeli a viszonylag épen megmaradt épített környezete.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makó Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Épített

Szent István király templom 1kép
Szent István király templom 2kép
Szent István király templom 3kép
X