Skip to main content

Székely kapu

Érték bemutatása:

Erdélyi testvértelepülésünk, Székelydobó készíttette Benczédi Lászlóval 2013-ban.Székelydobó 2011-ben lett Ferencszállás község testvértelepülése. Azóta évente 1-2 alkalommal ellátogatunk egymáshoz. A baráti kapcsolat eredménye a székelykapu, amit 2013-ban Falunapunk keretében ajándékoztak és állítottak fel számunkra.A székelykapu főterünk meghatározó dísze, településünk lakói számára az összetartozást, az egymás felé tanusított fenntartás nélküli elfogadást jelenti. A nyitott kapu a székely emberek és lakosaink között a mindenkori átjárást, szíves látást biztosítja.A székelykaput Benczédi László faragta.A ferencszállási székelykapu 2 kapuoszlopból, az ezeket összekötő kontyfából és a galambdúcból tevődik össze. Az oszlopok vasszerkezettel vannak az aljzatbetonhoz rögzítve. Az oszlopok és a kontyfa tölgyfából, a galambdúc fenyőből készült.
A galambdúc két végén egy-egy kereszt áll, ami a kereszténységet és a katolikus hovatartozást ábrázolja.

A kontyfán található felirat:
„Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha!” – Wass Albert
A székelykapu mindkét oldala ki van faragva, ami a két testvértelepülés szoros kapcsolatát jelképezi. Erről árulkodik a belső felirat is: „Állíttatta Székelydobó testvértelepülés”
A kontyfán található a székelyek két fő motívuma a nap és a hold, amelyeket égtájmintáknak is nevezünk. A hónaljkötéseken található forgórozetták is ugyanezt ábrázolják. Az óra járásával megegyező rozetta a Napot, az ellenkező irányba forgó pedig a Holdat jelképezi. A mellettük található kisebb kör motívumok a csillagokat ábrázolják.
Az oszlopokon található „egyindás” és a Székelyföldön legelterjedtebb „kétindás” faragás életindának is nevezhető, ami az életet jelképezi. Ezek egy bimbóból indulnak ami az anyaméhben elhelyezkedő kisgyermek formához hasonló. Az indán található tulipánok a nőt, az anyát jelképezik. Ezek váltakozása gyakori, ami a végtelenségig is elmehet. A virágok mindig felfelé ívelnek, így ábrázolva az életet. Amelyik virág lefelé hajlik az elszárad, élettelenné válik.
Az oszlop alján található plakettek takarják el a vas lábazathoz való rögzítés csavarjait. A szívből kiinduló indák és a hóvirágot jelképező motívumok a tavasz kezdetét jelképezik.
Ez a székely kapu tiszta szívből, a jó szándékú emberek gondolatainak megvalósításából készült annak tudatában, hogy egy vérből valók vagyunk.

Járás: Szegedi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Ferencszállás

Irányítószám: 6774

Érték szakterülte kategória: Épített

Székely kapu 1kép
Székely kapu 2kép
Székely kapu 3kép
Székely kapu 4kép
Székely kapu 5kép
X