Skip to main content

Székely Bertalan festménye Erzsébet királynéról

Érték bemutatása:

A bajor földről származó Erzsébet 17 évesen lett Ferenc József felesége. Már az első országjáró útján, 1857-ben meghódította a magyarok szívét. Ekkor került közelebb Makóhoz is, fogadására 10 makói asszony sütötte a híres makói túróslepényt. A császári pár egy-egy tízkoronás aranyt adott jutalmul. Erzsébet megismerkedett a magyar történelemmel, rendszeresen tanult magyarul, eredetiben olvasta Eötvös és Jókai regényeit. Az 1867-es budai koronázási ünnepségen gyönyörű magyar ruhában jelent meg. Székely Bertalan festménye e ruhában ábrázolja a királynét. A képet Návay Tamás főispán javaslatára a vármegye rendelte meg a neves festőtől egy Deák Ferenc portréval együtt, s elkészülte után, 1869-től a vármegye háza közgyűlési termében helyezték el. Ez a festmény Székely Bertalan egyetlen uralkodó portréja.

Érték indoklása:

Székely Bertalan festménye az 1867-es koronázási ünnepségen viselt magyar ruhájában ábrázolja Erzsébetet. A Makón őrzött képzőművészeti alkotások egyik legkvalitásosabb és legértékesebb darabja.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://www.muzeum.mako.hu/index.php/latogatoknak/kiallitasok/allando

Székely Bertalan festménye Erzsébet királynéról 1kép
X