Skip to main content

Székely Bertalan: Erzsébet királyné

Érték bemutatása:

Ez a festmény Székely Bertalan egyetlen uralkodóról festett portréja. A bajor földről származó Erzsébet 17 évesen lett Ferenc József felesége, már az első országjáró útján 1857-ben meghódította a magyarok szívét. Ekkor került közelebb Makóhoz is, fogadására 10 makói asszony sütötte a híres makai túrós lepényt, a császári pár egy-egy tízkoronás aranyt adott jutalmul. Erzsébet megismerkedett a magyar történelemmel, rendszeresen tanult magyarul, eredetiben olvasta Eötvös és Jókai regényeit.

Érték indoklása:

Az 1867-es budai koronázási ünnepségen gyönyörű magyar ruhában jelent meg. Székely Bertalan festménye a makói múzeumban e ruhában ábrázolja a királynét. A képet Návay Tamás főispán javaslatára a vármegye rendelte meg a neves festőtől egy Deák Ferenc portréval együtt, s elkészülte után 1869-től a vármegye háza közgyűlési termében helyezték el.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Halmágyi Pál: Habsburg Ottó Makón Marosvidék, 2013:1. 24–28.

Székely Bertalan: Erzsébet királyné 1kép
X