Skip to main content

Szegedi paprika vagy Szegedi fűszerpaprika-őrlemény

Érték bemutatása:

A „szegedi fűszerpaprika-őrlemény” vagy „szegedi paprika” a szegedi tájkörzetben megtermelt, államilag elismert fajtájú vetőmagból származó fűszerpaprika növény (Capsicum annum L. var. Longum DC) megszárított termésének megőrlésével készül, mely lehet csípősségmentes (édes) vagy csípős. Az őrlemény akkor nevezhető „szegedi fűszerpaprika-őrleménynek” vagy „szegedi paprikának”, ha szegedi fajtából készül és a vetéstől a csomagolásig a szegedi tájkörzetben történik az előállítás minden egyes fázisa. A „Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” vagy „Szegedi paprika” alapanyagaként jelenleg a Bíbor, Bolero, Délibáb, Fesztivál, Folklor, Kárminvörös, Mihályteleki, Napfény, Remény, Rubinvörös, Sláger, Szegedi F-03 (csípős), Szegedi nem csípős 57-13, Szegedi 178 (csípős), Szegedi 179 (csípős), Szegedi 20, Szegedi 80, Viktória, Zuhatag elnevezésű fajták használhatók fel.
A szegedi tájkörzethez tartoznak az alábbi települések: Algyő, Ambrózfalva, Apátfalva, Árpád-halom, Ásotthalom, Baks, Balástya, Bordány, Csanádpalota, Csanytelek, Csengele, Csikóspuszta, Csongrád, Derekegyháza, Deszk, Dóc, Domaszék, Eperjes, Fábiánsebestyén, Felgyő, Ferenc-szállás, Forráskút, Földeák, Hódmezővásárhely, Királyhegyes, Kistelek, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Kútvölgy, Kübekháza, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Mártély, Mindszent, Móra-halom, Nagyér, Nagylak, Nagymágocs, Óföldeák, Ópusztaszer, Öttömös, Pitvaros, Pusztaszer, Rákos, Röszke, Rúzsa, Sándorfalva, Szatymaz, Szeged, Szegvár, Székkutas, Szentes, Tiszasziget, Tompahát, Tömörkény, Újszentiván, Üllés, Zákányszék, Zsombó; Battonya, Békéssámson, Csanádalberti, Csanádapáca, Csorvás, Dombegyház, Gábortelep, Gádoros, Gerendás, Kardoskút, Kaszaper, Kisdombegyház, Kunágota, Magyarbánhegyes, Magyardombegyház, Magyartés, Med-gyesbodzás, Medgyesegyháza, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes, Nagyszénás, Orosháza, Pusztaföldvár, Tótkomlós, Végegyháza; Csólyospálos.

Az édes „szegedi paprika” érzékszervi jellemzői: Megjelenés: egyöntetű, homogén, megfelelő őrlési finomságú (maximum 0,5 mm szitaméreten maradéktalanul át kell esnie az őrleménynek). Szín: élénk tűzpirostól világosabb piros színűig. Aroma: illata intenzív, fűszeres. Íz: jellemzően édeskés, hosszantartó lágy, kellemes fűszeres aromahatású és csípősségmentes, vagyis kapszaicintartalma nem haladja meg a 100 mg/kg értéket. A csípős őrlemény a fentiek mellett domináns csípős ízzel rendelkezik. A csípősség intenzitását a kapszaicin-tartalom határozza meg: 100-200 mg/kg között enyhén csípős, 200 mg/kg érték fölött csípős a paprika. A fenti, elsősorban érzékszerveinkkel leírható tulajdonságok mellett a paprika beltartalmi értékei számottevőek: A vitaminok közül megtalálhatók benne az A-vitamin provitaminjai (karotinok), a B1 és B2, C és P-vitamin. A P-vitamin a vér áteresztő képességére van hatással, míg a C-vitamin alapvető fontosságát az emberi szervezet számára mindenki ismeri. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas szegedi professzorunk kocsiszámra vásárolta a Szeged-Alsóvárosról a fűszerpaprikát, amikor rájött, hogy milyen hatalmas aszkorbinsav (C-vitamin)-raktár a paprika. A csípősséget okozó kapszaicin bizonyítottan gyorsítja az emésztést, a húsok mellé adva jótékony hatású, és fájdalomcsillapításra alkalmas.
A zsírsavak, zsíros olajok elsősorban a magban vannak jelen. Az őrlés során, hőhatásra az olaj kioldja a színezékeket, a színhatás egységesebb lesz. A paprikában található antioxidánsok (tokoferolok és C-vitamin) csökkentik a zsírok-olajok avasodását, a színezékbomlást. Története: A fűszerpaprika növény a XVI-XVII. században, a Balkánon keresztül, feltehetőleg török kereskedők révén jutott el a Kárpát-medencébe. Termesztése a XIX. sz. elején kezdődött, erre az időszakra már ismerték jótékony hatását a húsételek ízesítőjeként, tudták, hogy elősegíti az emésztést, és jótékonyan hat bizonyos reumatikus vagy lázzal járó betegségekre. Szeged környékén feltehetőleg a szegedi-alsóvárosi ferencesek kezdték el termeszteni a paprikát, majd innen terjedt el a szegedi tanyavilágban.

Szeged környéke, a Tisza folyó völgye, különösen alkalmas a paprika termesztésére: a magas napfényes órák száma, a talajadottságok, a szegediek termesztési tapasztalatai és kísérletező kedve mind hozzájárultak a paprika sikeréhez, formálták a szegedi paprika színét, ízét és aromáját A XIX. század végére a paprika – tört, zúzott, őrölt, egész formában – Szeged vezető kereskedelmi árujává nőtte ki magát. Az 1940-es évekig a magyar paprika természetes módon erős volt. Az édes, félédes őrleményekhez az alapanyagból a csípős részeket kézzel el kellett távolítani. Ez a folyamat volt a paprikahasítás: a paprika csumáját levágták, a termést felhasították, kifordították, az ereket kézzel kikaparták. A két világháború között több mint tízezer ember foglalkozott paprikahasítással, 20 paprikamalom működött, egyenként legalább 15-20 fő alkalmazottal, legalább tízezer termelő termelte a paprikát és számtalan kereskedő dolgozott azon, hogy a szegedi paprika messzi földre eljusson. Nem volt más iparág Szegeden, ami ennyi embert foglalkoztatott volna egyszerre.

A világhírnév, a növekvő exportmennyiségek és igények miatt a városvezetés korán úgy döntött, hogy megkezdi a paprika-vertikum szabályozását: először a minőségi osztályokat és kereskedelmet szabályozták, majd a feldolgozóipart és végül a termesztést. 1934-ben húzták meg a szegedi és kalocsai paprikatermesztő tájkörzetek határát, valamint engedélyhez kötötték a termesztést és feldolgozást. A szabályozásnak köszönhetően a szegedi paprika magas értéket képviselő, nemzetközi hírű termékké vált. A csípősségmentes vagy édes fajtákat nemesítéssel hozták létre, a második világháború után terjedtek el, és óriási lendületet adott a paprikatermesztésnek az, hogy nem kellett az ereket kivágni. A magyarországi termőterület az 1970-es évek közepén elérte a 13 ezer hektárt, de az átlagterület nem csökkent 8-10 ezer hektár alá az 1990-es évek közepéig. A fűszerpaprika ipar az 1970-80-as években stratégiai ágazattá vált: a fajtanemesítés eredményeként több mint 30, szegedi és kalocsai fűszerpaprika fajtát nemesítettek ki, a termelőszövetkezetekben tervszerűen és ellenőrzött módon folyt – magas szinten – a vetőmag előállítás és termesztés, a feldolgozóipar pedig a belföldi piac teljes ellátása mellett, komoly export piacokat épített ki. Az 1990-es évektől a termőterület folyamatosan csökken, ma 1200-1500 hektár között mozog az egész országban.

Forrás: www.hungarikum.hu

Érték indoklása:

A szegedi paprika a magyar konyha alapvető fűszere: szegedi fűszerpaprika-őrleménnyel készül a szegedi halászlé, a különféle pörköltek, paprikások és gulyások. A húsfeldolgozó ipar jelentős mennyiségben használja a paprikát magyaros szárazárukban, szalámiban és kolbászfélékben, különböző fűszerkeverékekben. A Szegedi paprika jellemző ízét, aromáját és színét a szegedi tájkörzetben nemesített és termelt fajtáknak, a földrajzi környezet sajátosságainak és a 200 éves termelési és feldolgozási hagyományoknak, tapasztalatoknak köszönheti. Annak ellenére, hogy több mint 10 éve paprika exportőr országból importőr országgá vált Magyarország, a paprikatermesztés és feldolgozás hagyományát a mai napig megőrizték a Szeged környéki falvak. Ma a szegedi tájkörzetben körülbelül 5-600 hektáron termelnek évente fűszerpaprika-őrlemény alapanyagot. Ennek a területnek a felét 1 hektár alatti termőterületek adják, mintegy félezer, zömében regisztrált kistermelő, akik közül sokan ma is feldolgozzák saját termésüket, azaz magas hozzáadott értékű, hagyományos terméket állítanak elő. A termőterület és termelés csökkenése indokolttá teszi ennek a nagy múltú növénykultúrának és iparágnak a támogatását, megőrzését. A támogatás az uniós eredetvédelem megszerzésével (2010. november 3. óta a „szegedi paprika” és „szegedi fűszerpaprika-őrlemény” elnevezések uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölések) javarészt elvi támogatás maradt, fontos, hogy helyi, regionális és nemzeti szinten is támogatást kapjon ez a termék, bekerüljön a megyei értéktárba, mint helyi hagyományunk része.

Járás: Szegedi járás

Az értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma: 34/2014.(VII.7.)

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Csongrád Megyei Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Szeged, Röszke

Érték szakterülte kategória: Agrár

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Bálint Sándor: A Szegedi fűszerpaprika, Budapest, 1962. Csonka Ferenc-Váradi Géza: A szegedi paprika és a szegedi paprikakereskedelem, Szeged, 1905 szeged@fuszerpaprikakutato.hu www.latogatobarat.hu www.napsugarashaz.hu

Szegedi paprika vagy Szegedi fűszerpaprika-őrlemény 1kép
Szegedi paprika vagy Szegedi fűszerpaprika-őrlemény 2kép
Szegedi paprika vagy Szegedi fűszerpaprika-őrlemény 3kép
Szegedi paprika vagy Szegedi fűszerpaprika-őrlemény 4kép
X