Szatymazi túrós béles, fütyülős baracklekvárral
Érték bemutatása:
Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró, 30 dkg tejföl, 3 db tojás, 3 dkg búzadara, 8 dkg finomliszt, 10 dkg kristálycukor, ízlés szerint vaníliás cukor, ízlés szerint só, 5 dkg mazsola, 35 dkg őszibarack, 10 dkg őszibaracklekvár, 1 evőkanál barackpálinka. A Kemencés szatymazi túrós béles elkészítési módja: Első lépésként a meghámozott, kimagozott, félbevágott őszibarackot összedaraboljuk (használhatunk konzerv barackot is, de legjobb a friss gyümölcs). Egy nagyobb keverőtálat válasszunk a hozzávalók összekeveréséhez. Kezdjük a feldarabolt őszibarackkal, majd mazsolát, tojássárgáját, tejfölt, kristálycukrot, vaníliáscukrot, búzadarát, túrót, teszünk a tálba. Összekeverjük, és óvatosan, hogy ne legyen csomós, hozzáadjuk a lisztet. Jól összedolgozzuk, és következhet a tojáshab, melyet szintén óvatosan, két részletben adagolunk a masszához. A tojáshab elkeverése után az előkészített tepsikbe egyenletesen elosztjuk, és mehet be a sütőbe (kemencébe), és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd kockákra feldaraboljuk, felmelegített baracklekváros pálinkával meglocsoljuk, porcukorral megszórjuk. Jó étvágyat kívánunk!
Érték indoklása:
Kiadványokban és weboldalakon megjelent szatymazi specialitásként. Budapesten a Gundel Étterem ajánlataiban is szerepel. Kötődik a szatymazi őszibarackhoz.Járás: Szegedi járás
A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Szatymazi Települési Értéktár
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: SzatymazIrányítószám: 6763Érték szakterülte kategória: Agrár
A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Arany szakácssapka. Hatvan szakácsmester háromszáz receptje. Bp, 1988, Hírlapkiadó. Szerk.: KOVÁCS Mihály, 172 p. http://www.fehertoihalaszcsarda.hu/in... http://www.torzsasztal.com/frankosago... https://youtu.be/HqC7P_8M5rA?list=PLUcG_HaoQWoHV1laz25XE-2LC9EUmj14j