Skip to main content

Sütő József hosszútávfutó, maratonfutó eredményei

Érték bemutatása:

Sütő József 1937. szeptember 9-én született Makón. Születése után fél évig éltek Apátfalván, majd Budapesten töltötte gyerekkorát, amikor is születési rendellenessége következtében először gipszben, majd járógépben járt. Ezáltal izmai jobban megerősödtek, mint a hasonló korú gyerekeké. Óbudán a Harisnyagyár atlétikai szakosztályában kezdett el futni. Nem a sportpályán edzett, hanem a természetben futott. Tokióban érte el legnagyobb sikerét, az Olimpiai játékokon az 5. helyezést szerezte meg. Azóta is ez a magyar futók legjobb olimpiai eredménye. Korának legjobb magyar hosszútávfutói közé tartozott. Svájcban telepedett le, majd nyugdíjasként visszatért Magyarországra, ahol folytatta az edzéseket és a versenyeken senior korosztályban futott. A mai napig, még 82 éves korában is 5-6 km-t fut minden nap. Legjobb eredményei és sikerei: Tokió maraton: 2:17:56 21. 1964; Budapest 10.000 m: 28:56,8 17. 1967.

Érték indoklása:

Sütő József  aktív pályafutása során a számtalan nemzetközi versenyen, válogatott viadalon elért rangos teljesítményei mellett tizenötször állhatott fel a magyar bajnoki dobogó legfelső fokára: háromszor diadalmaskodott a klasszikus 42 km-es távon, kétszer 10 000 méteren, egyszer mezei futásban, ezen kívül  kilenc Vasas csapat- és váltóbajnoki címnek is részese volt. Apátfalvához mindig hű maradt, nagyobb ünnepeken, de húsvétkor szinte mindig hazalátogat.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Sport

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): https://www.magyarhirlap.hu/sport/A_maratoni_futas_titka__akarat_akarat_akarat; http://jochapress.hu/futok-a-csanadiban/; https://www.hajrafutas.hu/wp-content/uploads/2015/07/HFM_7.pdf; http://www.vasassc.hu/hirek/7755/suto-jozsef-nyolcvaneves; https://atletika.hu/en/node/4624; rengeteg cikk íródott róla.

Sütő József hosszútávfutó, maratonfutó eredményei 1kép
Sütő József hosszútávfutó, maratonfutó eredményei 2kép
Sütő József hosszútávfutó, maratonfutó eredményei 3kép
Sütő József hosszútávfutó, maratonfutó eredményei 4kép
Sütő József hosszútávfutó, maratonfutó eredményei 5kép
X