Skip to main content

Savanyú tejfölös tyúkhúsleves

Érték bemutatása:

Hozzávalók: 1 db egész megpucolt tyúk, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 6 db sárgarépa, 2 db zöldséggyökér, 1 csomag friss petrezselyemzöld, 2 db babérlevél, 1 db zeller, 1 szál zellerlevél, 1 db karalábé, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 4 dl tejföl, tengeri só, darált bors, köménymag, 1 kávéskanál ecet, 1 teáskanál pirospaprika. Nokedlihez: 1 egész tojás, 20 dkg liszt, pici só, víz.
Elkészítés: 1 fej vöröshagymát lereszeljük, megpirítjuk, megszórjuk egy teáskanál pirospaprikával, majd hozzátesszük a tyúkhúst. Bő vízzel engedjük fel, hogy a húst elfedje. Mikor a lé felforr, hozzátesszük a fent felsorolt zöldségféléket, sóval, őrölt borssal és babérlevéllel ízesítjük. 1-⁠2 óra alatt, lassú tűzön puhára főzzük. Mire a tyúk megpuhul, addigra a zöldségek is puhák lesznek. A leveszöldségeket és a húst kivesszük a levesből, ízlésesen tálaljuk. A 4 dl tejfölt és a lisztet egy kis leves levével kikeverjük, majd beleöntjük a levesbe. Folyamatos kavargatás mellett beleszaggatjuk a már elkészített nokedli tésztát, majd ha újra felforr a leves, tejföllel vagy anélkül tálaljuk.

Járás: Makói járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Ambrózfalva

Irányítószám: 6916

Érték szakterülte kategória: Agrár

X