Skip to main content

Ruzsai Urunk Színeváltozása templom

Érték bemutatása:

A környék egyik legmodernebb temploma a Takács János építész tervei alapján, a helybéliek kétkezi munkájával 1987-ben felépült templom. A különleges szerkezetű harangtornyot 1991-ben építették hozzá. A templombelsőben dombormű-sorozat idézi meg a keresztutat, az Urunk színeváltozása jelenetet pedig egy 12 négyzetméteres freskó ábrázolja. A közösség ajándékba kapta a Szent Korona művészi másolatát, amit minden nagyobb ünnepen bemutatnak a templomban. A templomba 2003-ban a németországi Essenből érkezett egy Mária szobor. A Dél-alföldön Ruzsa csatlakozott elsőként a 2007-es Árpád-házi Szent Erzsébet emlékév tiszteletére meghirdetett közterület elnevezésekhez, így a régió első Szent Erzsébet sétányát Ruzsán adták át 2008 augusztusában.

A templom az elmúlt 10 évben jelentős felújításokon, állagmegóvásokon, kert rendezésen esett át, aminek köszönhetően jelenleg a település központjához szervesen kapcsolódik.

A templom egyedülállóan – a vidéki kis plébániák közül – több ereklyével is rendelkezik. 2018-ban Szent ll. János Pál pápa vérereklyéjét, 2019-ben Szent Fausztina nővér ereklyéje került ünnepélyes keretek között elhelyezésre. 2022-ben Szent Hedvig csontereklyéjével gazdagodott az egyházközség.

Járás: Mórahalmi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Ruzsa

Irányítószám: 6786

Érték szakterülte kategória: Kultúra

Ruzsai Urunk Színeváltozása templom 1kép
X