Skip to main content

Pusztamérgesi Rizling

Érték bemutatása:

RIZLING MgTsz – mindenki ezen a néven ismerte a “téeszt”, ami évtizedekig meghatározó munkahelye volt a homoki embereknek. Nem csak a szőlőben találtak munkát a – zömében – tagok; a gépesített munkálatok kiterjedt karbantartói hátteret és felszerelt gépműhelyet is igényeltek, ahol szintén számos munka akadt. A hagyományos, lovas fogatos helyi fuvarozáshoz állatgondozók, a lovaskocsik javításához, karbantartásához kovácsmesterre, asztalosra is szükség volt. A ’80-as években már különböző szolgáltatóipari és kereskedelmi tevékenységekkel is foglalkozott a termelőszövetkezet, de a fő profil akkor is a szőlőtermesztés és a borászat maradt.

Erről a következőképpen írt a “Magyar szőlő- és borgazdaság” címet viselő, két nyelvű (magyar és német) a Borgazdasági Vállalatok Trösztje és az Állami Gazdaságok Országos Központja megbízásából a Globus Nyomdában készített kiadvány:RIZLING MgTsz. Pusztamérges
Pusztamérges az alföldi borvidéken, a Délmagyarországi Pincegazdaság területén, Szeged és Kiskunhalas között található. Már az 1920-as években híressé vált szőlészete és borászata, mivel már abban az időben nagy területen termesztettek olyan minőségi szőlőt, melynek borát a tulajdonosok külföldön is tudták értékesíteni. Ez a tény már önmagában is fémjelzi a pusztamérgesi szőlőkultúrát.

A második világháború némi visszaesést okozott, de az 1961-ben megalakult Rizling Mg Tsz a kiesést rövid idő alatt pótolta. A második öt éves terv során a már addig meglévő 250 ha mellé további 100 ha szőlőt telepített, amely nagyüzemi jellegű és gépi művelésre alkalmas. A termelőszövetkezet összes árbevételének több mint 20%-át ez a szőlő biztosítja. Ezek után érthető, hogy a tsz fő profiljává a szőlészet, borászat vált.
A tagság úgy döntött, hogy továbbra is erőteljesen fejleszti szőlőtermelését. Ennek érdekében egyszerű társulást hoztak létre a Délalföldi Pincegazdasággal és 10 éven belül további 200 ha jó bort adó szőlőt telepítenek.
A szakemberek véleménye, a különféle borversenyek, kiállítások eredményei mind azt mutatják, hogy mind külföldön, mind belföldön egyre inkább keresik a jó minőségű, könnyű italú alföldi borokat. Ez a tény természetesen további kedvező távlatokat biztosít a pusztamérgesi szövetkezet kollektívájának.

Járás: Mórahalmi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Pusztamérges

Irányítószám: 6785

Érték szakterülte kategória: Agrár

X