Skip to main content

Prof. Dr. Trogmayer Ottó- Széchenyi-díjas muzeológus, régész, egyetemi tanár

Érték bemutatása:

Budapesten született 1934. július 24-én. Ősrégész szakos diplomáját szülővárosában szerezte 1957-ben, ezt követően Adatok a magyar Dél-Alföld későbronzkorához tárgykörben védte meg egyetemi doktori disszertációját.
Már az egyetem elvégzése előtt a szegedi Móra Ferenc Múzeumba került gyakorlatra, s ez lett végleges munkahelye. Az intézmény ranglétráját végigjárvára 1970-ben kinevezték a megyei múzeumi szervezet igazgatójának. Tevékenysége alatt 15 éven át szerkesztette a Móra Ferenc Múzeum Évkönyvét, számos tudományos tisztséget vállalt, segítette Bálint Sándor jeles néprajzkutató munkáját, irányította az ópusztaszeri ásatásokat és az ő vezetésével, tervező-szervező munkájával valósult meg az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Kutatásai a magyarországi őskor számos időszakát érintették, Csongrád megye településein végzett ásatásokat, emellett publikált, kiállításokat rendezett, ismeretterjesztő filmek, sorozatok szakértője, szövegírója és narrátora volt.
Tagja volt többek között az Országos Múzeumi Tanácsnak, az UNESCO albizottságának, a Szegedi Akadémiai Bizottság Régészeti Szekciójának. 1965-től volt a szegedi József Attila Tudományegyetemen óraadó tanár, később docens, majd tanszékvezető egyetemi tanárként a régészképzés egyetlen igazi „vidéki” műhelyét hozta létre. Több mint negyvenéves régész-, és negyedszázados múzumigazgatói tevékenységét 1997-ben fejezte be. Nyugdíjazását követően visszaköltözött Budapestre. Számos könyvet, tanulmány írt, oktatott, és tartja ma is a szakmai kapcsolatot a régió kutatóival.
Munkásságát 1979-ben Móra Ferenc-díjjal, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 1996-ban Széchenyi-díjjal, 1997-ben Magyar Örökség díjjal ismerték el, Szeged városában ugyancsak 1997-ben nyerte el a Szegedért Alapítvány fődíját, 1998-ban Tömörkény-díjat kapott. Ezen elismerések megkoronázását jelenti a most átadásra kerülő Szeged város Díszpolgára cím. Szeged városa a kitüntetéssel közelgő 80. születésnapja alkalmából köszönti a kiváló tudóst.

Járás: Kisteleki járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Ópusztaszer

Irányítószám: 6767

Érték szakterülte kategória: Híres

X