Skip to main content

Pitvarosi Puszták Tájvédelmi Körzet

Érték bemutatása:

A Pitvarosi Puszták Tájvédelmi Körzet európai jelentőségű madár élőhely a daruvonulás fontos védett területe. Kékvércse, túzok és sisakos sáska él itt. Tavasszal tömegesen virágzik a tavaszi hérics és ősszel a vetővirág és a védett őszirózsa.
A határban nemzeti park található védett területekkel. Különleges növénytársulásai a pusztának védettek pl. a hérics. Az állatok közül a túzok, illetve több énekes és ragadozó madár. Újabban a 80 ha-os vízfelületű mesterséges tó létesítésével újabb madárvilág jelentkezett tájunkon.
Külön védett madár a gyurgyalag, valamint a parti fecske, amelyek a homokbánya meredek falában fészkelnek. A termál energia hasznosításának lehetőségei Pitvarost is érintik, hiszen közvetlenül a határban 1700 mélységű és 74 fokú gázos gyógy- és ásványvíz 4 m magasba szökik. Annak hasznosítása az igen közeljövő kulcskérdése lehet. Olajkutatás alapján bíztató volt a Pitvarosi kőolajmező, de víztartalma miatt egyenlőre nincs kitermelés. Ugyanez vonatkozik a gázra is.
A természetes növénytakaró körül az ősgyep, a tavaszi hérics, a kamilla értékes és védett. Az egerésző ölyv, a vércse, a régi sas, a gólya, a parti és a füsti fecske, a gyurgyalag, a túzok védett madarak.

Járás: Makói járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Pitvaros

Irányítószám: 6914

Érték szakterülte kategória: Természet

X