Skip to main content

Pécsi Mihályné Kálmán Erzsébet kosárfonó tevékenysége

Érték bemutatása:

Pécsi Mihályné Erzsike néni egykoron még Tiszaalpáron tanulta meg a kosárfonást a szüleitől. Kedves, csendes, engedékeny természetű asszony. Nagyon dolgos, egész életében fizikai munkát végzett. A gazdák szerették alkalmazni napszámban, mert ő gyors, igényes és kitartó munkás volt és mindenkor becsületes. Igyekszik mindenki kérését teljesíteni, bármilyen igényt kielégíteni, ami a kosárfonással, kaskötéssel kapcsolatos. A faluban hosszú idők óta tőle vásárol mindenki garabolyt. Aki ismeri Erzsike néni munkásságát, az azonnal megmondja, hogy ezt a kosarat ő kötötte.
Tevékenysége hozzájárul a környezetvédelemhez, hiszen arra biztat, hogy a műanyag reklámszatyrok helyett, az ő vesszőből kötött, természetes alapanyagú kosaraival, garabolyaival járjunk bevásárolni. Számos helyi és vidéki rendezvényen részt vett, bemutatókat tartott és tanította a kosárfonás rejtelmeit. Mindenhol csodálták a precízen, arányosan és erősen megkötött, vesszőből készült termékeit, melyek nemcsak tetszetősek, de strapabírók is voltak. Fontos volt neki, hogy az általa készített termékek jó teherbírók és erősek legyenek, „hosszú ideig tegyék”. Kedvence volt a kis kerek kaska, amit az elmaradhatatlan, fából készített székén köt. Sokféle terméket tud készíteni, garabolyok, kiskosarak, kaskák, nagyobb kasok, tálcák, párszárítók, újságtartók, esernyőtartók, tűzifa tárolására vesszőből készült kosár, bekötött üvegek pálinkának, bornak és még sok minden, amit meg tud kötni. Mindig figyelt rá, hogy munkái szimmetrikusak, erősen összevertek legyenek, így azután sokáig lehet használni őket. Ha szükség volt, új fület is tudott készíteni, ha a régi kosár füle elkopott, vagy megjavította az elhasznált részeket. A gyerekekkel mindig türelmes, kézműves foglalkozásokon mutatja a fogásokat és segíti az alapok elsajátítását.

Érték indoklása:

Pécsi Mihályné a kosárfonás tudója, főzött vesszőből készíti termékeit, saját felhasználásra és eladásra is készít. Ezek mellett sok kézműves bemutatót és játszóházat tart, hogy a gyerekeket, fiatalokat is bevonja a kézműveskedésbe.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalva Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): http://www.mako-bogarzo.eoldal.hu/fenykepek/templom/bucsuk/2015.-szeptember/az-apatfalvi-kosarfono--pecsi-mihalyne-bemutatot-tart.html, http://promenad.hu/2017/03/25/keszulodes-a-baratokkal-galeriaval/, http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako/marosvidek/marosvidek_2004_3/pages/009_szottes.htm, http://apatfalva.hu/hirmondo/2015jun.pdf

Pécsi Mihályné Kálmán Erzsébet kosárfonó tevékenysége 1kép
Pécsi Mihályné Kálmán Erzsébet kosárfonó tevékenysége 2kép
Pécsi Mihályné Kálmán Erzsébet kosárfonó tevékenysége 3kép
X