Skip to main content

Pátfolvai parasztolimpia

Érték bemutatása:

2001-ben állítottuk össze Vargáné Nagyfalusi Ilonával a „Gyí paci paripa…” (Apátfalvi gyermekjátékok) című Bíbic könyvet. Ahogy gyűjtöttük, rendeztük a játékokat, összeállt a fejünkben egy program. Mi lenne, ha a játékok nemcsak könyv formában lennének leírva, hanem a gyakorlatban is kipróbálhatók lennének? Ha mi nem keltjük életre a játékokat, ki fogja megtenni? Először ötpróbának neveztük, s a fiúk ügyességi játékait szedtük egy csokorba: zsákban futás, ostorpattogtatás, rongylabdadobás, patkódobás. Végül összeállt egy 12 -18 versenyszámból álló sportos vetélkedő. Így keltek ismét életre az elfeledett játékok a faluban. 2005-ben Pátfalvai Parasztolimpiát szerveztünk a falunapi programok keretében, Móricz Ágnes és a Pátfalváért Egyesület patronálásával.
A versenyszámok: ostorpattogtatás, patkódobás, abroncshajtás, ugrókötelezés, csutkavár építése, gombzúgatás, rongylabdadobás, tobozdobálás, zsákban futás, talicskázás, kötélhúzás, szekértolás voltak. Fiatalok és idősebbek számára is élvezetes volt a rendezvény. Megfigyeltük, hogy a nagypapák legalább olyan ügyesen teljesítették a feladatokat, mint az unokák. Könnyű nekik, hisz gyermekkorukban ezt játszották reggeltől estig! A második Parasztolimpiát 2006-ban, a harmadikat 2008-ban, a negyediket 2010-ben rendeztük meg. Volt egyéni, családi, ovis, alsós, felsős kategória. A résztvevők száma egyre gyarapszik, sokan már előre gyakorolnak szüleik, nagyszüleik segítségét kérve. Így a népi sportjátékok nem felejtődnek el, a nagyobb fiúk megtanítják rá a kisebbeket. A későbbiekben hagyománnyá vált, hogy a falunapok keretében mindig megrendeztük a gyerekek részére a parasztolimpiát. A 2012-es év áttörést hozott az olimpia történetében, mert a Szigetház programkínálatába is felvették, így az erdei iskolai képzésre érkezők is választhatták programnak. Ettől az évtől a makói SZIGNUM iskola és a Szent István Király Plébánia is bevette programjai közé. Bogárzóban megrendezték az országos Gyermekmissziós Tábor keretében is a parasztolimpiát 2014-ben. 2016-ig a program elkerült az ország számos településére, sőt 2015-ben Budapesten a Szerzetesek tere rendezvényre is, Nagyfalusi Ilona jóvoltából.

Érték indoklása:

Az apátfalvi népi játékok felelevenítésére találtuk ki a Pátfalvai parasztolimpiát. Segítségével a népi sportjátékokat kipróbálhatják és játszhatják a gyerekek. Így próbáljuk meg elcsalogatni a számítógép mellől őket, és maradandó élményt nyújtani. A paraszti játékok fejlesztőleg hatnak a gyerekek koordinációs és kondicionális képességeire.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalvi Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Sport

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Vargáné Nagyfalusi Ilona – Vargáné Antal Ilona: Gyí, paci paripa! Apátfalvi népi játékok Bíbic könyvek sorozat 2002. Vargáné Nagyfalusi Ilona: Gyí, paci paripa! Marosvidék2001/3

Pátfolvai parasztolimpia 1kép
Pátfolvai parasztolimpia 2kép
X