Skip to main content

Pátfolvai kőttes

Érték bemutatása:

A kőttes egy igazi régi, apátfalvi tésztaféle. Sós, és a kenyértésztához hasonló, ám jellegzetes gömbformára kialakított kelt tésztából készül. A régi disznóvágások elmaradhatatlan étke volt a kőttes, ebédkor a paprikás mellé, kenyér helyett ették, a frissen kisült, meleg kőttest. Biztosan sült kőttes is, ha rétest sütöttek, mert Apátfalván élesztős rétest sütöttek. Amikor nyújtották a tésztát, és már lelógott az asztalról, a vastagabb részt megszakították a végénél, és a kézfejükre feltekerve, „felszedték” abból is kőttes lett. Úgy tartották, hogy a legfinomabb akkor lesz, ha a reggelire sült tokaszalonnából maradt zsírral kenik meg a tésztát. Régen disznóvágáskor sokan voltak, az egyik asszony 2-3 liter tejből csinálta, akkor délelőtt, lett egy nagy vajlinggal.
A kőttes receptje: Vajda Józsefné (Vajda László anyja) receptje. kb. 1985-ben tanulta tőle menye Jutka. 1 liter langyos tejet beleöntünk egy nagy vajlingba, hozzá adunk 1 evőkanál kristálycukrot, és belemorzsolunk 5 dkg élesztőt. Felfuttatjuk, várunk vele egy kicsit. Beleteszünk 2 evőkanál sót, és 1 kg lisztet. Kézzel összekeverjük és dagasztjuk. A kidolgozás során fog keményedni majd a tészta, ezért először nem baj, ha lágyabbnak hat, ha simul akkor lehet érezni hogy milyen az állaga. 1 liter tejhez 1.20-1.30 kg. liszt kell, a liszt minőségétől függően. Széken dagasztva nem kell gebeszkedni, kényelmesebb. Mikor simul a tészta, 10 perc után meg lehet állni, pihenni, akkor utána könnyebb vele bánni. Akkor lesz jó a dagasztás, mikor jól elválik az edény szélétől, és addig kell dagasztani, amíg hólyagos nem lesz a tészta, és nem csöpög az eresz, vagyis nem csurog a homlokunkról a veríték. 8 kanál olvasztott langyos zsírral kidagasztjuk ha kell még bele 1 kanállal teszünk, az ujjainkat nyomkodjuk a tésztába, úgy beeszi a zsírt is. Ha felvette a zsírt, megint elkezdjük dagasztani, jó sokáig, majd 1 órán át letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ha duplájára dagadt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk. A tésztából levágunk egy szeletet, és leterítjük, négyzet alakúra szeljük. A csücskeit középre behajtva, 8-szor kör alakot formázunk belőle, majd meggömbölyítjük. Minden kis gombócot a kizsírozott magas falú tepsibe teszünk, szorosan egymás mellé. Ha egyformák voltak a tésztából leszelt darabok, szép egyformák lesznek a gombócok is. Ahogy tele a tepsi azonnal le kell kenni olvasztott zsírral. Megint keleszteni kell, de nem kell letakarni. Ha megnőttek a gombócok, jól tele van velük a tepsi. Szorosan egymás mellé kell tenni, mert akkor a süléskor majd szépen emelkedni fognak a tészták. Ha kisült a kőttes a tepsiben lekenjük olvasztott zsírral. (lehet vízzel is) Végül abrosszal kibélelt vajlingba borítjuk, és letakarjuk, hogy melegen maradjon.
Az eredeti, régi kőttes recept, 1985-ből. 2 liter tej, fél marék cukor, ízlés szerint só. Inkább a só érezzen, mint a cukor. 3 csomag élesztő. Összeállítjuk. A tésztája könnyű legyen, és friss zsírral bedagasztjuk, megkelesztjük. Kiszaggatjuk, jól megkenjük zsírral, újból kelesztjük, kisütjük. Krumplis kőttes Vargáné Juci receptje: Ennél a tésztánál főtt krumplit is teszünk az alapanyagok közé. Azért, mert sokkal könnyebb a tészta, és finomabb. Lényege, hogy jó szorosan kell rakni egymás mellé a pogácsákat,akkor szép magas lesz ha kisül. 1 kg liszt, 20 dkg főtt krumpli összetörve, 1 tojás, fél liter tej, 1 csomag élesztő, 1 jó evőkanál só, Kis zsír,vagy olaj nem árt a tésztába. Ha olaj, akkor 1 dl mehet bőven,vagy zsír egy jó kanálnyi. Ugyanúgy dagasztjuk és kelesztjük, mint a sima kőttest. A megkelt tésztát kézzel szétnyomkodni, pogácsaszaggatóval kiszaggatni, zsíros kézzel alágyűrögetni, zsemle formát csinálni belőle. A tepsiben nagyon szorosan kell egymás mellé rakni, és hagyni sütés előtt egy kicsi kelni kb 20 percig. Sütés előtt tojással megkenni.

Érték indoklása:

A pátfolvai kőttes olcsó sós kelt tésztaféleség. A régi disznóvágások elmaradhatatlan része. A legszegényebbek is el tudták készíteni, hiszen alapanyagai a legolcsóbbak, csupán a felverés fárasztó munkáját kellett megcsinálni.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalvi Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Turisztika

Pátfolvai kőttes 1kép
Pátfolvai kőttes 2kép
Pátfolvai kőttes 3kép
Pátfolvai kőttes 4kép
X