Skip to main content

Pátfalvi búcsú Szent Mihálykor

Érték bemutatása:

1752-1756-ig a környékbeli magyar helységekből nagyobb számú lakosság telepedett ide, majd a Jászságból, Jákóhalmáról és Heves megyéből palóc telepesek jöttek. Mária Terézia királynő intézkedésére a Csanádi püspök Apátfalvát önálló plébániává tette 1753-ban. A templomot 1754-ben a kincstár költségén kezdték építtetni, és 1757. szeptember 29-én Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelték fel. Ettől kezdve ez a nap lett a templombúcsú ünnepnapja. Minden évben ilyenkor együtt ünnepelt a faluközösség, régebben akár hétköznap is, mostanság a következő vasárnap. A búcsúra már augusztus végétől el kezdtek készülni. Takarítottak, poroltak meszelték a házakat kívül- belül, elhúzták a fal tövét is. A lomokat próbálták elszorítrozni és rendet rakni a portán. A búcsút a tanyai lakosság is tartotta. Szent Mihályra általánosságban véve megszépült a falu és a tanyavilág, fehérebbek voltak a házfalak, az újabb időkben a vaskapukat is lefestették. Mivel sok vendéget vártak, bőséges lakomával kellett készülni.
A hagyományos búcsúi étkek a tyúkhúsleves, a hízott kacsa, és a birkapörkölt, ezek szinte kötelező ennivalók voltak. A kacsákat két héttel előtte befogták tömni, hogy finom puha érett legyen a mája és a húsa. Minden háznál sütöttek üres kalácsot is az ünnepre. Olyankor fűtöttek a kemencébe szinte egész nap, hogy minden kisüljön. A fő sütemények a gyúrott bélesek voltak, még zsíros bélesnek is nevezték. A legelőkelőbb bélesnek a diós béles számított. tölteléket, a nyújtófával gyúródeszkán törték össze, és úgy darabosan jó vastagon töltötték a béles tészta közé. Minél magasabb volt a diós béles, annál rangosabb volt. Volt még nagyon finom túrós béles, mákos, almás és végül, nagyon régen, lekváros bélest is sütöttek. Ezeket az étkeket minden évben elkészítették, hisz jött a rengeteg vendég. Az 1970-es évekig minden házhoz akár 15-20 vendég is jött.
Elszármazottak, rokonok, keresztkomák stb. Makóról, Palotáról, Kövegyről és Királyhegyesről. Nem is kellett őket hívni. Tudták jön Szent Mihály, megyünk Pátfalvára a búcsúba. Gyalog, lovas kocsin, szekéren, vonattal jöttek vidékről. A falubeliek pedig mindig nagyon ki akartak tenni magukért, így hát a legfinomabb ételeket készítették. A búcsú napján délelőtt a legfontosabb dolog volt, hogy együtt elmentek a nagymisére, a legszebb ruhájukba felöltözve. Ilyenkor a templomba a környező falvakból is jöttek a népek, gyalog, búcsús menetben, énekelve imádkozva. Alig fértek be a templomba, ott tolongott az egész falu népe, még az utcán is álltak. Mise után otthon volt az ünnepi, több fogásos ebéd a családtagoknak és a sok –sok vendégnek. Az előbb felsorolt étkek elfogyasztása után még bőségesen ettek süteményeket is, bort és pálinkát ittak. Ebéd után mindenki ment ki a búcsúra a bazárba szétnézni. Vásároltak egy kis búcsúfiát, mézeskalács rózsafűzért, huszárt vagy tükrös szívet, cukorkát, rózsafűzért, szentképet, apró szobrot, valami kis fajátékot, csattogós lepkét, cserépedényt. A gyerekek bolond kocsiztak, amíg volt rá pénzük, a fiatalok a céllövöldében próbálták ügyességüket. Estig a vendégekkel, ismerősökkel a házaknál és kinn a búcsún beszélgettek, tréfálkoztak. Mindenki valami kis búcsúfiával tért haza.

Érték indoklása:

Az apátfalviak nagyon vallásosak voltak, az évi három főünnep (karácsony, húsvét, pünkösd) után legnagyobb helyi ünnep a pátfalvi búcsú volt, szeptember végén. A környékbeli településeken mindenki tudta, Apátfalván Szent Mihálykor van a búcsú, ott nagyon tartják, olyankor rengeteg vendég megy a faluba. 2000 után a vallásos jelleg háttérbe szorult, és kevesebb a hívott vendég is, ám a környékről rengetegen jönnek maguktól délután szétnézni a búcsúi kavalkádban. A lakosság egy része ma is ugyanúgy ünnepel, és készül, süt-főz, mint régen.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalvi Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Turisztika

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Csapó Jánosné: Pátfalvi búcsú Szent Mihálykor régen Tóth Ferenc: Száz magyar falu könyvesháza sorozat

Pátfalvi búcsú Szent Mihálykor 1kép
Pátfalvi búcsú Szent Mihálykor 2kép
Pátfalvi búcsú Szent Mihálykor 3kép
Pátfalvi búcsú Szent Mihálykor 4kép
Pátfalvi búcsú Szent Mihálykor 5kép
X