Skip to main content

Paradicsomos káposzta, a cigányok fő eledele

Érték bemutatása:

Apátfalván a cigány és a magyar lakosság régóta él együtt, egymás mellett. A magyar és a cigánykonyha számos dologban hasonlít egymásra, hiszen az alapanyagok, nyersanyagok ugyanazok, csak az arányok, a fűszerezés mennyisége változó háztartásonként. A cigánykonyhára azt mondják, hogy ételeik zsírosak, paprikásak, csípősek, alapanyagokat tekintve sok húst használnak. Ezek tényleg igazak, de ennél sokkal gazdagabb és színesebb a cigányok étkezése. Az ételek elkészítését nem köti szigorú recept, általában szabadon, az egyéni ízlést követve főznek, „gondolomra” mérleget nem használva. A magyar ételekhez hasonlóan a cigány ételeket is a túlzott fűszerezés jellemzi, főleg a csípőspaprika dominál. A cigányok sokszor vegyítik, kiegészítik az ételeket, erre jó példa a paradicsomos káposzta, mai napig is főzik, a cigányok népszerű étele. Mivel egy családban sokan vannak, és bármikor számíthatnak betérő vendégre, – akit biztosan azonnal megkínálnak étellel – mindig nagy adagokat főznek egyszerre.
Nagyon régen még a vándorlás időszakában mozgó konyhát tartottak fenn, vaslábon főztek, lábasban. Sokszor meg sem várták, hogy teljes egészében kész legyen az étel, olyan éhesek voltak, hogy 6-8 gyerek körbeülte a lábast és felváltva eszegették.
A paradicsomos káposzta receptje: Nyáron főzve: A káposzta még gyenge, hamar megfő. A nyers káposztafejeket kézzel hosszúra felszeljük, kicsit megsózzuk. A húst, ami lehet oldalas, vagy nyakas karaj, vagy tyúkhús felvágjuk nagyobb részekre, az oldalast csonttal együtt, a nyakas karajt három darabra, a tyúkot részeire vágva, és feltesszük sós vízbe főni. Ha félig megfőtt, hozzáadjuk a levétől jól kinyomkodott káposztát, és sűrített paradicsomot öntünk a tetejére. Pont annyi lé legyen rajta, hogy kicsit lepje el. Egészben vagy félbevágva sok fehér paprikát teszünk bele, és csípős paprikát is. Vigyázni kell, nem szabad szétfőzni a káposztát. Végül, ha a káposzta megpuhult berántjuk, zsíron lisztet pirítunk, majd félrehúzzuk a lángról és rászórunk őrölt pirospaprikát és borsot, összekavarjuk. Víz nélkül öntjük rá a káposztára. Ne legyen túl vastag a rántás. Kicsit főzzük még, kóstoljuk, sózzuk- borsozzuk, ha kívánja.
Ősszel, télen főzve: A káposzta már erősebb, több idő kell, hogy megfőjön. A káposztafejeket káposztaszelőn leszeljük, ahogy jön. A húst, a káposztát az edénybe tesszük, sózzuk, borsozzuk, leöntjük sűrített paradicsommal, és paradicsomot is lehet rá szelni. Vizet öntünk alá, paprikákat teszünk rá jó bőven. A többi tennivaló ugyanúgy mint az új káposztánál. Laktató, kiadós étel.

Érték indoklása:

Az apátfalvi őslakos cigány családok jellegzetes ősi kultúrát éltek tovább a letelepedés után is. Hagyományaikat megtartották. Jó kapcsolatot ápoltak a helyi parasztsággal, iparosokkal. Eljártak tapasztani, meszelni, házimunkát végezni a falusi háztartásokba. Jellegzetes szokásaik és ételeik mai napig megmaradtak, egyik ilyen jellegzetes cigány étel a paradicsomos káposzta. Csak a cigányok tudják eltalálni azt a különleges finom ízt.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Apátfalvi Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Apátfalva

Irányítószám: 6931

Érték szakterülte kategória: Turisztika

Paradicsomos káposzta, a cigányok fő eledele 1kép
Paradicsomos káposzta, a cigányok fő eledele 2kép
Paradicsomos káposzta, a cigányok fő eledele 3kép
Paradicsomos káposzta, a cigányok fő eledele 4kép
X