Skip to main content

Páger Antal tevékenysége

Érték bemutatása:

Páger Antal Kossuth-díjas színművész 1899-ben született Makón. Apja csizmadiamester, anyja jegyszedő volt a makói Hollósy Kornélia Színházban, így már gyermekként találkozott a színház világával. Fiatalon műkedvelő előadásokon lépett fel, amelyek eredményeként színészként szerződtették. Kezdetben vidéki, majd budapesti színházakban játszott. Hamarosan a két világháború közötti Magyarország egyik legnagyobb színészévé, igazi sztárrá vált, aki a színpad mellett nagyon sok filmben is megmutatta kivételes tehetségét. Élete folyamán több mint kétszáz filmet és tévéjátékot forgatott.

A második világháború végén elhagyni kényszerült hazánkat. Később Argentínában telepedett le, ahol képzőművészi tehetségét is kamatoztatta. Az emigrációt követően 1956-ban hazatelepült, a magyar közönség pedig nagy örömmel fogadta, így újra színházi és filmes sikerek sora következett. A sikerei közül kiemelkedő, hogy a cannes-i filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat kapta 1964-ben a Pacsirta című filmben nyújtott alakításáért. Élete végéig játszott mind filmben, mind színházban, 1986-ban hunyt el. Páger Antal emlékét Makó hűségesen őrzi. A róla elnevezett utcában álló szülőházán emléktábla, a Hagymaházban szobra található. Szülővárosa minden évben Páger Antal-színészdíjat (Páger-gyűrű) adományoz egy kimagaslóan teljesítő színművésznek.

Érték indoklása:

A Páger Antalra jellemző eszköztelen színjátszás szakmai körökben jelenleg is nagy megbecsülésnek és tiszteletnek örvend. Páger Antal a magyar színház- és filmművészet történetének egyik legnagyobb alakja volt, aki a hazai sikerek mellett jelentős nemzetközi sikereket is elért.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

Páger Antal tevékenysége 1kép
X