Skip to main content

Ördögh Imre szellemi öröksége

Érték bemutatása:

A tősgyökeres mórahalmi Ördögh Imre igen gazdag és figyelemre méltó életutat járt be, amely elválaszthatatlanul összeforrt szülőföldjével. A II. világháború utáni mórahalmi kulturális élet megteremtésének egyik aktív formálója-képviselője volt, aki a helyi zenetörténet elévülhetetlen személyei között tartható számon.

Érdemes munkássága révén számos külföldi országba tudott eljutni, ezáltal jelentős méretekben hozzá járult ahhoz, hogy a mórahalmi fúvószene hírnevét nemzetközi szinten is öregbítse. Ördögh Imre az 1958-ban újjászervezett zenekar egyik tartópillére volt, később, az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején pedig már karmesterként is működött. Életét áthatotta a zene, amelyet mindig a legjobb tudása szerint igyekezett képviselni és prezentálni, amely hozzáállás és a hozzá társult szakmaiság példaértékűvé tették a zenész nevét. Ennek tényezők összességében kijelenthető, hogy Ördögh Imre életműve Mórahalom történetében a város elválaszthatatlan kulturális örökségeként jellemezhető.

Ördögh Imre fúvószenész személyének jelentősége megkérdőjelezhetetlen a XX. századi mórahalmi kulturális életben; aktív zenei pályafutása által egy olyan egyedi életutat tudhat maga mögött, amely elismerésre méltó. Az 1940-es évektől, már gyermekként zenélni kezdő Ördögh Imre hosszú, sikeres évtizedeket töltött a fúvós zene(kar) világában. Életéről, működéséről számos kordokumentációs jelentőséggel is bíró írást alkotott meg, amelyek által személyes érzéseibe, világlátásába, az általa felkeresett országok, városok korabeli körülményeibe nyerhetünk hiteles betekintést. Különösen értékes, hogy írásaiban a fúvószenekar megalakítását, szárnybontogatásait és korabeli működését hiánypótló részletességgel ismerteti meg az utókorral. Személyisége, a zene és a kultúra iránti elköteleződése példaértékű, akinek munkássága napjainkig hat, aki a mórahalmi zenei élet egyik legkiemelkedőbb alakjaként jellemezhető.

Járás: Mórahalmi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Mórahalom

Irányítószám: 6782

Érték szakterülte kategória: Kultúra

X