Skip to main content

Návay Lajos pályája és mártíruma

Érték bemutatása:

1901-ben alispán. Hivatali működését elsősorban nem pártpolitikai szempontok vezették, hanem a szakszerűség és belső meggyőződése. 1905-től parlamenti képviselő, az országos politika egyik meghatározó alakja. Előbb a parlament alelnöke, majd 1911-től elnöke. A világháború idején kormánymegbízottként a közélelmezéssel kapcsolatos ügyek felelőse Csanád megyében. A tanácsköztársaság idején, 1919. április 29-én, fivérével együtt a Szamuely-különítmény Kiskunfélegyházán kivégezte.

Érték indoklása:

A Földeákon született Návay Lajos (1870–1919) politikusi tevékenységének egy része Makóhoz köthető: államtudományi doktorátusának megszerzése után közigazgatási pályáját Csanád megyében kezdte. Makón kultusza volt a két világháború között, emlékét többek között egy – azóta elbontott – szoborcsoport örökítette meg a Megyeháza előtt.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Gilicze János: Óföldeák. Száz Falu Könyvesháza Budapest 2000. Návay Lajos politikai naplói 1910-1912. Csongrád Megye Évszázadai Szeged 1988.

X