Skip to main content

Nagy Péter családjának kötélgyártó tevékenysége

Érték bemutatása:

A kötélgyártás szakértője id. Nagy Péter volt, melyet gyermekei Nagy Sándor és ifjabb Nagy Péter is megtanultak, számukra ez képezi a megélhetést.” „Nagy Péter 1920-ban született. Hat osztály elvégzése után egy makói rokonánál segédkezett a kötélgyártásnál, majd amikor nem sokkal később a Jakabfi-uradalomtól munkaajánlatot kapott a rokon, ő is vele tartott. Feladatuk az volt, hogy szálkenderből madzagot és az állatok számára kötelet készítsenek. A madzagot a dohányszárításnál használták fel, a dohánylevelek felfűzésekor. Fontos volt, hogy a dohánylevelek ne csússzanak egymásra, mert akkor megpenészedtek volna. Erre a célra a kenderből készített madzag felelt meg a legjobban. A Jakabfi-uradalomban töltött másfél év után Nagy Péter önállósította magát, visszatért Palotára, a családi birtokon kezdett el kendert termeszteni. A tanya mellé áztatót épített, saját maga dolgozta fel a megtermelt kendert. 16-17 éves korára már megkereste a megélhetéséhez szükséges pénzt. Bár a bátyja az első időkben haragudott, hogy a jó kukoricát termő földbe apja engedélyével kendert vet, később ő is bekapcsolódott a kendertermesztésbe, feldolgozásba.
A család az 1950-es évektől többek között a helyi tsz-nek, a Mezőhegyesi Állami Gazdaságnak és a környék állattartó gazdáinak készített kendertermékeket. Amikor még az egyes gépeket kézzel kellett hajtania, a mesternek felesége és fiai segítettek. Amióta a műhelybe bevezették az áramot, a gépek azzal működnek, már egyedül is tud dolgozni. Az elkészített köteleket egyaránt árulták, árulják háztól, piacokon és vásárokban. Makón, a piacon immár húsz éve árul Nagy Péter. A 83 éves Nagy Péternek már megszokott helye van a piacon. Nagy Péter vásárlói nagy többségben a Makóhoz közeli falvak gazdálkodói. A kiszombori határ megnyitása óta sok román vásárlója is van. Id. Nagy Pétert jóleső érzéssel tölti el az, hogy ha meg is hal, a mesterséget fia, ifj. Nagy Péter tovább viszi. Pár éve az unoka, a húsz éves legifjabb Nagy Péter is bekapcsolódott a kenderfeldolgozásba. Ifj. Nagy Péter jelenleg negyven éves, kötélkötő végzettsége nincsen, mivel 1972-óta nincs képzés a köteles szakmában. Az évek során belenevelkedett a szakmába, immár húsz éve önállóan foglalkozik a kötélgyártással, a családja ebből él. A kötélnek való kendert saját maguk termesztik. A család ma három hektár kendert termel. Ebből egy hektárt saját részre, két hektárt pedig eladásra a nagylaki kendergyárnak. Három éves készletük van kazlakba rakott kenderből. Az idén learatott kórót jövő tavasszal kezdik áztatni, nyáron törik meg. Télen feldolgozzák, és a következő év májusára lesz késztermék belőle. A kenderkórót kazalba rakva több évig lehet szabad ég alatt tárolni. A víz lefolyik róla, a teteje általában 4-5 év alatt rothadna el, de addigra már feldolgozzák. A tanyában található törőt, tilót, nyújtót, a család a nagylaki kendergyárból vette leselejtezve.
Mivel a gyári gépek igen nagy teljesítményűek ezért ők egy gépből készítettek hármat. A feldolgozást ezekkel a gépekkel végzik. Ifj. Nagy Péter így mondta el a kötélkészítés folyamatát: A megtört kenderből először fonalat készítünk, majd a fonalat négy ágban összeengedjük, abból van egy zsinór. Ha a zsinórt négy ágban újból összeengedjük abból már egy komolyabb kötél van. Egy mászókötél 94 szál fonálból áll, ha a szálak vékonyabbak, akkor 120 szálból készítik. Minél több szálból áll egy kötél annál tartósabb. A műanyagok megjelenésével a kender háttérbe szorult, de jó pár éve újból megnőtt a kereslet iránta. A műanyagkötél 3-4 év alatt elöregszik, a napfény és az eső is károsítja, a kenderből készített kötelet nem, ha a gazda gondosan használja, húsz évig is megteszi. Id. Nagy Péter bácsi 2005-ben meghalt, azóta fia Peti viszi tovább ezt a tevékenységet. A mai időkben különleges megrendelései is vannak Péternek. Az amerikai Washington Múzeum és Emlékház tőle rendelte meg, igazi kenderből, kézzel készítve a függönyhúzó zsinórokat. Több kiváló mester munkája közül választották a legmegfelelőbbnek, a legigényesebbnek. Így Nagy Péter csanádpalotai kötélgyártó kisiparos világhírre tett szert. Munkájának minőségét messze földön elismerik.

Érték indoklása:

Nagy Péter és családja egy rendkívül ritka mesterségbeli tudás birtokosai. Hagyományos módon végzik a kender termelését és feldolgozását, mondhatni 1935 óta. Természetes anyag a kender környezetbarát, lebomló, hosszú ideig tartós terméket eredményez.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Csanádpalotai Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csanádpalota

Irányítószám: 6913

Érték szakterülte kategória:

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): Marosvidék folyóirat 2004/ 2. Nagyfalusi Ágnes: Kötélgyártók Csanádpalotán, Múzeumi Kutatások Csongrád Megyében 2003 (Szeged, 2004) NÉPRAJZ Nagyfalusi Ágnes: Kötélgyártók Csanádpalotán http://nak.hu/en/component/tags/tag/ipari-kender, https://theworldnews.net/hu-news/amerikai-megrendelest-kapott-a-csanadpalotai-kotelgyarto https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Csanadpalota/pages/folklor.htm, https://library.hungaricana.hu/hu/view/MEGY_CSON_Mk_2003/?pg=33&layout=s

Nagy Péter családjának kötélgyártó tevékenysége 1kép
Nagy Péter családjának kötélgyártó tevékenysége 2kép
Nagy Péter családjának kötélgyártó tevékenysége 3kép
Nagy Péter családjának kötélgyártó tevékenysége 4kép
Nagy Péter családjának kötélgyártó tevékenysége 5kép
X