Skip to main content

Nagy Kálmánné-féle Hermina tanya és helytörténeti gyűjtemény

Érték bemutatása:

2014. szeptember 27-én ünnepélyes keretek között átadásra került a bordányi Mező dűlő 64. szám alatt található Nagy Kálmánné-féle tanya. Ebben az épületben került kialakításra a helyi, bordányi értékeket, használati eszközöket bemutató helytörténeti gyűjtemény, tanyakiállítás, amelyet a Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség újítatott fel jelentős pályázati forrásnak és Bordány Nagyközség Önkormányzata támogatásának köszönhetően. A tanya az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején épült, a település tanyás térségére jellemző építészeti megoldásokkal, verandával, kemencével rendelkezik, ezáltal a helyi kulturális örökség része, noha még nem védett épület.

A fejlesztés keretében elsőként a körülbelül száz évvel ezelőtt épült tanya bedőlt tetőszerkezetét kellett felújítani, megakadályozandó a további állagromlást. Új horogfák kerültek elhelyezésre, tetőlécezés és fóliázás mellett. Új tetőcserepek kerültek az épületre. Ereszdeszkázat, ereszcsatorna is készült. A kéményt a visszabontás után újrarakták. A téglapillérek újraépítését is el kellett. A szélső falak és a téglapillérek felett falegyen, majd koszorú előfalazat, betonkoszorú készült. Megvalósult a vályogfalak talajvíz elleni szigetelése a vályogfalak átvágásával, alátéglázásával. Az épület köré járda készült. Szükséges volt a szobákban lévő fapadló cseréje, a mestergerenda, a fagerendák felújítása, csiszolása, mázolása. A helyiségek és a veranda padlóburkolásának cseréje, alábetonozása, alászigetelése ugyan csak mindenképpen indokolt volt. Az épület külső belső vakolatát javítani kellett, a felújítás része volt a lábazat elkészítése. A falazást, tapasztást, glettelést követően történt a falak korhű meszelése. A nyílászárókat fel kellett újítani, festeni, a koridegen ajtók, ablakok cseréje is megtörtént. Az épület régi nyári konyhájának helyén a látogatók kiszolgálása érdekében modern vizesblokk, és hozzá kapcsolódva szennyvíztároló építése is megtörtént. A közel 200 m2-es tanyaépület központi részén található egy kemence, amelynek rekonstrukciója ugyancsak elkészült. A villamos hálózat felújítása elengedhetetlen volt. Az épület szerves része a zöldségtároló pince, amelynek felújítása ugyancsak megtörtént.

A tanyakiállításon elhelyezett bútorokat, eszközöket a helyi lakosok gyűjtötték össze és tették elérhetővé a közönség számára.

Járás: Mórahalmi járás

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Bordány

Irányítószám: 6795

Érték szakterülte kategória: Épített

X