Skip to main content

Művésztelepek városa

Érték bemutatása:

Az 1920-as években már nyári művésztelepeket szervezett néhány lelkes lokálpatrióta Rudnay Gyula főiskolás növendékeinek. A romantikus lelkületű festő egykori telepének szellemében fogalmazódott újjá 1971-ben a Marosmenti Művésztelep. Ami programjában a Maros menti ember és táj megörökítését tűzte ki célul. Majd 1976-tól grafikai művésztelep működik a városban Kocsis Imre grafikusművész vezetésével, kihasználva a helyi nyomda sokszorosítási lehetőségeit, kísérletező műhely alakult itt az alföld déli részén. A magyar grafika legismertebb egyéniségei fordultak meg a telepen, emlékalbumot hagyva a városnak.

Érték indoklása:

A rendszerváltás adott lehetőséget 1991- 2007-ig a határon túli magyar képzőművészekkel való kapcsolatteremtésre a Makói Művésztelep létrehozásával. Jámborné Balog Tünde batikművész irányítása alatt több száz képzőművészeti alkotás maradt a városra, egy Kárpát-medencei gyűjtemény alapját képezve, mely a szülőföldhöz való eltéphetetlen 2007-ben Natura–Maros-menti Művésztelep néven szerveződött telep Karsai Ildikó grafikusművész vezetésével a hazai kortárs képzőművészet felé tekint, tovább gazdagítva a városi gyűjteményt.

Járás: Makói járás

A nemzeti értéket nyilvántartó adatbázis megnevezése: Makói Települési Értéktár

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Makó

Irányítószám: 6900

Érték szakterülte kategória: Kultúra

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források): -

Művésztelepek városa 1kép
X